Poplatok za rozvoj zvýši ceny bytov na Slovensku o 3000 až 7000 eur

NETKY.SK • 28 September 2015, 12:21 • 2 min
Poplatok za rozvoj zvýši ceny bytov na Slovensku o 3000 až 7000 eur

BRATISLAVA – Ak poslanci schvália poplatok za rozvoj v navrhovanej podobe, výstavba v mestách a obciach sa predraží a vytvorí prostredie pre korupciu. Tvrdí to občianske združenie Inštitút urbánneho rozvoja (IUR), ktoré zákonu aktuálne prerokovávanému v parlamente vyčíta nedostatočnú prípravu a samotnému poplatku nízku transparentnosť.

slovakia

left justify in out

Ako inštitút pripomenul na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, zavedenie poplatku za výstavbu sám presadzuje už niekoľko rokov na základe skúseností zo zahraničia. Chcel by ním dosiahnuť, aby investori neplatili za výstavbu na základe individuálnych rokovaní so samosprávou, ale podľa jasných a vopred známych pravidiel. "Prispievať by mal každý, kto akýmkoľvek spôsobom prináša záťaž do prostredia. Z toho by mala vyplývať aj výška poplatku, ktorá by mala reflektovať tú záťaž," uviedol výkonný riaditeľ IUR Juraj Suchánek.

 

Práve stanovené sadzby poplatku považuje inštitút za vysoké. Právna norma, ktorú predložili poslanci za vládny Smer-SD Igor Choma a Richard Raši, ju určila v rozpätí od 10 do 45 eur za štvorcový meter (m2) podlažnej plochy. "Pri takomto zaťažení, ak by sa použila maximálna sadzba, by cena bytov vzrástla od 3000 do 7000 eur v závislosti od rozlohy. Slovensko nie je až taká bohatá krajina, aby toto ľudia mohli zniesť," upozornil Suchánek.

 

Zároveň vidí riziko v tom, že samosprávy si budú určovať výšku poplatku svojvoľne, bez akýchkoľvek výpočtov potreby infraštruktúry v danom území. Jedna stavba tak podľa neho môže dostať najvyššiu sadzbu a ďalšia, umiestnená priamo oproti prvej, dokonca žiadny poplatok, čo podporuje korupčné prostredie.

Združenie poukázalo tiež na to, že zo zákona počas prípravy vypadla započítateľnosť tzv. vynútených investícií. Investori dnes musia pri výstavbe zvyčajne zrekonštruovať križovatku, park, alebo iným spôsobom upraviť okolie, čo považuje IUR za efektívne. Takéto investície by sa však podľa neho mali odpočítať zo stanovenej výšky poplatku za rozvoj. "Bolo by to nastavenie férových, jasných a transparentných podmienok. Takto nastavený systém vôbec nerieši problémy, ktoré sú v súčasnosti, je to len zachovanie toho, čo je tu teraz, plus plošné selektívne zaťaženie poplatkom navyše," domnieva sa Suchánek.

 

Parlament začal o zákone v prvom čítaní rokovať koncom minulého týždňa, pokračovať by mal v utorok (29.9.). Inštitút je presvedčený, že návrh treba prepracovať. "V opačnom prípade to bude znamenať jednoznačne zvýšenie cien novej výstavby. Je úplne jedno, či stavia individuálny stavebník rodinný dom alebo podnikateľ bytovku, cena bude vždy prenesená na konečného užívateľa," uzavrel Suchánek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies