Pochod homosexuálov v Belehrade zrušili už po tretí raz

NETKY.SK • 28 September 2013, 07:30 • 2 min
Pochod homosexuálov v Belehrade zrušili už po tretí raz

BELEHRAD- Srbské úrady zrušili plánovaný pochod homosexuálov, ktorý sa mal dnes uskutočniť v metropole Belehrad. Dôvodom zákazu sú hrozby zo strany pravicových radikálov, oznámil v piatok srbský premiér Ivica Dačič.

slovakia

left justify in out

Podľa Dačiča sa vládne a bezpečnostné orgány rozhodli podujatie zakázať, pretože sa obávajú opakovania násilností z roku 2010, keď extrémisti zaútočili na dosiaľ posledný sprievod homosexuálov v uliciach Belehradu. Celodenné strety radikálov s políciou si vtedy vyžiadali vyše 100 zranených. 

"Analýzy (aktuálnej) situácie naznačovali vážnu hrozbu pre verejnú bezpečnosť. Nejde o kapituláciu pred chuligánmi," zdôraznil Dačič po piatkovom stretnutí so šéfmi bezpečnostných zložiek. Aj predchádzajúce pochody homosexuálov, ktoré sa mali konať v rokoch 2011 a 2012, srbské úrady zrušili. Západní veľvyslanci vyvíjali tlak na Belehrad, aby pochod už tento rok povolil.

Spojené štáty vyjadrili z opätovného zákazu sklamanie a eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle označil rozhodnutie za "nevyužitú príležitosť na preukázanie rešpektu k základným ľudským právam". Zrušenie na dnes plánovanej akcie rozhorčilo i srbských aktivistov za práv homosexuálov. Asi 200 z nich sa v piatok večer zhromaždilo s dúhovými zástavami pred sídlom vlády a parlamentu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies