Po nadmernej konzumácii alkoholu je potrebné zvýšiť príjem tekutín

NETKY.SK • 31 December 2022, 11:00 • 2 min
Po nadmernej konzumácii alkoholu je potrebné zvýšiť príjem tekutín

BRATISLAVA - Počas vianočných sviatkov je ideálne vynechať alkohol. Treba si dávať pozor aj na množstvo vypitého alkoholu. Po jeho nadmernej konzumácii je potrebné zvýšiť príjem tekutín. Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik.

slovakia

left justify in out

"Najvhodnejšie sú ovocné šťavy a minerálky s prídavkom citrónovej šťavy, bylinkové čaje, nápoje s obsahom probiotických kultúr a podobne a primeraný telesný pohyb, ktorý zrýchli vylúčenie alkoholu z tela," ozrejmil. Káva podľa Minárika neurýchli odbúravanie alkoholu v organizme. "Alkohol sa totiž v organizme vstrebe, naviaže na štruktúry v mozgu a jeho tlmiaci účinok nemôžeme potlačiť povzbudzujúcim účinkom kávy," vysvetlil. Pečeň na metabolické odbúranie alkoholu podľa neho potrebuje svoj čas. Varuje tiež pred miešaním rôznych druhov alkoholických nápojov a pitím alkoholu nalačno. "Ak si sviatky bez pohárika neviete predstaviť, voľte čo najsuchšie druhy s čo možno najnižším obsahom zvyškového cukru," priblížil s tým, že vyhýbať sa treba najmä čokoládovým či vaječným likérom. Alkoholické nápoje podľa Minárika nepatria do pitného režimu. "Okrem obsahu toxickej a návykovej látky (alkoholu) majú aj močopudný účinok, takže môžu spôsobiť dehydratáciu organizmu," podotkol. Upozornil, že alkohol nerozpustí skonzumovaný tuk. "Podľa lekárskej vedy je omyl myslieť si, že ak skonzumujete väčšie množstvo mastných a vyprážaných potravín, tak vám pomôže zapiť ich alkoholom, ktorý vraj skonzumovaný tuk 'rozpustí', a tak uľahčí trávenie," dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies