Pavol Paška otvoril schôdzu k obžalobe prezidenta I. Gašparoviča

NETKY.SK • 14 Február 2013, 12:44 • 2 min
Pavol Paška otvoril schôdzu k obžalobe prezidenta I. Gašparoviča

Pavol Paška otvoril schôdzu k obžalobe prezidenta I. Gašparoviča - Politika Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej majú poslanci rozhodnúť o opozičnom návrhu na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparo

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej majú poslanci rozhodnúť o opozičnom návrhu na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Podľa opozície sa prezident previnil, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Vláda dnes potvrdila, že s obžalobou nesúhlasí. Na dnešné rokovanie parlamentu bola pozvaná aj hlava štátu, rozhodla sa však neprísť, keďže na svoju účasť nevidí dôvod.

Opoziční predstavitelia sa v návrhu na obžalobu snažia dokázať, že Ivan Gašparovič úmyselne porušil ústavu, keď nevymenoval parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora. Podľa opozície tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Navrhovatelia v obžalobe tvrdia, že prezident v rozpore s ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie.

Čentéša parlament zvolil za generálneho prokurátora 17. júna 2011, hlava štátu 28. decembra minulého roka rozhodla, že ho na tento post nevymenuje. Ako dôvody uviedla spolitizovanie voľby či skartovanie výpovede Igora Matoviča. Opozícia dôvody nepovažuje za relevantné a vyše 18 mesiacov nie je podľa nej primeraná lehota, v ktorej prezident obvykle rozhoduje o vymenovaní a odvolaní osôb navrhnutých príslušnými orgánmi do funkcií.

Najvyššieho ústavného činiteľa možno stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje parlament trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd SR, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Na to, aby sa obžaloba dostala pred Ústavný súd SR, ktorý o nej ako jediný môže rozhodnúť, je potrebné, aby za ňu v parlamente zahlasovalo aspoň 90 poslancov. Takýto výsledok je však nereálny, keďže vládny Smer-SD ju podporiť odmieta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies