AKTUALIZOVANÉ VIDEO Novou ministerkou školstva bude Martina Lubyová zo SAV

NETKY.SK • 11 September 2017, 16:05 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Novou ministerkou školstva bude Martina Lubyová zo SAV

BRATISLAVA – Na uvoľnené miesto ministra školstva zasadne terajšia riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Lubyová. Potvrdil to dnes predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje Martinu Lubyovú za novú ministerku školstva pravdepodobne v stredu (13.9.) ráno.

 

Lubyová tak vystrieda na poste ministra Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

 

Danko sa podľa vlastných slov snažil vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť ubezpečiť, že tu je záujem hľadať transparentnosť. "Snažil som sa nájsť človeka, ktorý dokáže skĺbiť aj tretí sektor, aj názory opozície, aj tejto vládnej koalície, pretože beriem ministerstvo ako určitú zodpovednosť k ľudom a k tejto spoločnosti," dodal Danko po podpise dodatku ku koaličnej zmluve.

 

Plavčan odišiel z funkcie po tom, čo ho na to 16. augusta vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Dočasne viedla ministerstvo školstva šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS).

 

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek zopakoval, že minister školstva by mal byť v prvom rade odborník a ústretový človek, ktorý presadí požiadavky, ktoré sú veľmi akútneho riešenia, aby sa slovenské školstvo posunulo dopredu.

 

Podľa poslankyne za OĽaNO Veroniky Remišovej Lubyová nemusí byť zlou ministerkou, hoci v hnutí čakali niekoho, kto sa intenzívne venoval skôr školstvu, keďže tam vidia najväčšie problémy. „Hneď na začiatku by som jej však chcela odporučiť, aby sa nenechala riadiť Andrejom Dankom ako jej predchodca, pretože to opäť nedopadne dobre. V každom prípade sa tešíme na spoluprácu a očakávame, že sa jej podarí zlepšiť krízový stav nášho školstva. Osobitne zdôrazňujeme rýchle riešenie eurofondového škandálu a pokračovanie v reforme Učiace sa Slovensko,“ uviedla Remišová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies