Nórsko má problémy s cudzincami, vo väzeniach je ich štyrikrát viac ako pred 14 rokmi

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 14:54 • 2 min
Nórsko má problémy s cudzincami, vo väzeniach je ich štyrikrát viac ako pred 14 rokmi

OSLO - Podiel zahraničných zločincov, ktorí si odpykávajú svoje tresty v nórskych nápravných ústavoch, sa za uplynulých 14 rokov zoštvornásobil. Nórske väznice totiž nepôsobia dostatočne odstrašujúco, napísal dnes denník Norway Post.

slovakia

left justify in out

Podiel cudzích štátnych príslušníkov, ktorí si svoje tresty odpykávajú v nórskych väzniciach, sa od roku 2000 zvýšil z 8,6 percenta na 34,2 percenta na konci mája tohto roku.

 

Cudzinci, ktorí v Nórsku nemajú trvalý ani prechodný pobyt, majú rovnaké práva ako odsúdení Nóri. Tí majú k dispozícii kultúrne zariadenia, dostávajú každodennú finančnú náhradu, môžu navštevovať bohoslužby a majú úplné zdravotné poistenie. Odsúdení majú taktiež dovolené používať telefón. Ak potrebujú peniaze na nákup oblečenia, môžu o ne požiadať Nórske ústredie práce a sociálnych vecí (NAV).

 

"Nemyslím si, že pobyt v nórskych väzeniach je pre ľudí patriacich k týmto skupinám nejako veľmi odstrašujúci. Riskujú a robia to vedome, aby si zabezpečili lepší život," uviedol pre televíziu TV2 právnik Josten Alvheim.

 

Viacerí právnici sa zhodujú v názore, že ich klienti s pobytom v nórskych väzniciach vopred počítajú a polícia v meste Bergen s nimi súhlasí.

 

"Veľkým problémom je to, že tí, ktorých sme v dôsledku páchania trestnej činnosti deportovali, sa k nám vracajú a páchajú ďalšie trestné činy. Vývoj v tejto oblasti sa neuberá správnym smerom. V Nórsku neustále pribúda ľudí, ktorí tu nemajú legálny pobyt, ale páchajú tu trestnú činnosť," povedal policajný právnik Arne Fjellstad z hordalandského policajného okresu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies