Ničivý zosuv pôdy si vyžiadal 70 mŕtvych a 100 nezvestných

NETKY.SK • 22 November 2015, 09:50 • 2 min
Ničivý zosuv pôdy si vyžiadal 70 mŕtvych a 100 nezvestných

RANGÚN - Vyše 70 ľudí prišlo o život pri rozsiahlom zosuve svahu, ku ktorému došlo v sobotu na severe Mjanmarska. Ďalších viac ako 100 osôb zostalo nezvestných. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na informácie miestnych predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Zosuv postihol haldu hlušiny v blízkosti bane na minerál jadeit v takzvanom Kačjinskom štáte pri hraniciach s Čínou a Indiou.

 

Obeťami sú prevažne miestni dedinčania, živiaci sa prehľadávaním odpadového materiálu, vyťaženého strojmi z jadeitových baní, v ktorom manuálne hľadajú úlomky vzácneho polodrahokamu. Čo ničivý zosuv spôsobilo, nebolo bezprostredne známe.

 

Zosuv podľa BBC zasypal aj desiatky chatrčí nachádzajúcich sa na svahu.

 

Práve na severe Mjanmarska sa nachádzajú jedni z najkvalitnejších ložísk jadeitu na svete. Región však napriek tomu stále zostáva veľmi chudobný a obrovské zisky idú zväčša do rúk veľkých ťažobných spoločností, ktoré nezriedka vlastnia ľudia blízki mjanmarskej armáde alebo zločineckým kruhom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies