Nemecko odmieta odpustenie časti z dlhu Grécku

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 15:45 • 2 min
Nemecko odmieta odpustenie časti z dlhu Grécku

BERLÍN - Nemecko dnes znova vylúčilo odpustenie časti z gréckeho dlhu v rámci zmiernenia dlhových podmienok pre krajinu.

slovakia

left justify in out

Reagovalo tak na únik informácií z Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý vraj vyvíja tlak na Európu, aby odpísala Grécku časť jeho dlhu. Informovala o tom agentúra DPA.

 

"Takzvaný haircut - odpísanie časti gréckeho dlhu je v tejto chvíli vylúčený," povedal Martin Jäger, hovorca nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho.

 

Šéfka MMF Christine Lagardeová tiež nahnevane reagovala na informácie organizácie WikiLeaks, ktorá počas víkendu zverejnila prepis údajnej diskusie predstaviteľov fondu o Grécku.

Podľa WikiLeaks fond sa pokúša dotlačiť Grécko k bankrotu, aby prinútil európskych veriteľov súhlasiť s výrazným zmiernením jeho dlhu.

 

Portál zverejnil údajný prepis rozhovoru, ktorý sa mal uskutočniť 19. marca medzi tromi predstaviteľmi fondu. Tí mali označiť utečeneckú krízu, hroziaci odchod Británie z EÚ a júlový termín Grécka na úhradu splatných dlhopisov v hodnote 2,3 miliardy eur za kľúčové udalosti, ktoré by mohli zvýšiť nátlak na EÚ.

 

Grécko sa vlani dohodlo s veriteľmi z eurozóny na treťom záchrannom programe, aby sa vyhlo bankrotu a odchodu z menového bloku. Ale MMF sa do tohto programu zatiaľ nezapojil a Grécko vníma informácie z WikiLeaks ako signál, že sa ani neplánuje zapojiť.

 

Agentúra Reuters dnes citovala z listu, ktorý Lagardeová poslala gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi. Uviedla v ňom, že rokovania o riešení dlhu by mali pokračovať napriek škodám, ktoré spôsobili informácie WikiLeaks o údajných plánoch MMF opustiť záchranný program pre Grécko, ak európske krajiny nebudú ochotné pristúpiť na výraznejšie zmiernenie dlhu. "Akékoľvek špekulácie, že MMF uvažuje o úverovej kríze v rámci taktiky vyjednávania, je jednoducho nezmysel," uviedla Lagardeová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies