Na Svetový kongres esperanta sa hlási 876 ľudí z 51 krajín

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 12:34 • 2 min
Na Svetový kongres esperanta sa hlási 876 ľudí z 51 krajín

NITRA - Doteraz sa na Svetový kongres esperanta v Nitre prihlásilo 876 ľudí z 51 krajín. Organizátori očakávajú, že príde 1 300 až 1 600 účastníkov zo 60 krajín sveta.

slovakia

left justify in out

V poradí 101. kongres esperanta bude v Nitre v dňoch 23. - 30. júla. Záštitu nad ním prevzal prezident SR Andrej Kiska. Najviac účastníkov sa zatiaľ prihlásilo z Poľska, Nemecka, Francúzska, Českej republiky, Slovenskej republiky, Japonska, Maďarska, Brazílie, Holandska a z Južnej Kórey.

 

Svoju účasť už potvrdila delegácia z Číny, v ktorej bude napríklad riaditeľka na Poľnohospodárskej univerzite v meste Hangzhou so siedmimi miliónmi obyvateľov alebo námestník generálneho riaditeľa China Radio International, ktorý je i riaditeľom vysielania pre zahraničie - oblasť Európa a Latinská Amerika.

 

„Okrem nich plánujú účasť aj čínski podnikatelia, neesperantisti, a to s cieľom spoznať Slovenskú republiku a podľa možností nadviazať obchodné kontakty,“ informoval predseda prípravného výboru kongresu Peter Baláž v správe o príprave kongresu. Esperanto je najrozšírenejší medzinárodný umelo vytvorený jazyk.


Slovenská delegácia vedená primátorom Nitry Jozefom Dvončom prezentovala Slovensko a prípravu na kongres v roku 2016 v Nitre na 100. svetovom kongrese esperanta v Lille za účasti 2 700 esperantistov z 82 štátov. Hlavnou témou pripravovaného kongresu je Sociálna spravodlivosť - jazyková spravodlivosť.

 

Pre návštevníkov bude pripravený program, zameraný na spoznávanie krás Nitry i Slovenska. K dispozícii bude aj propagačná brožúrka o meste Nitra v esperante. Na medzinárodné publikum čakajú divadelné predstavenia, filmy, koncerty rôznych žánrov či diskotéky. „Ide teda v podstate skôr o festival esperanta a esperantskej kultúry ako kongres, no 100-ročná tradícia názvu odoláva pokusom o premenovanie,“ uviedol Baláž.


Dôležitou súčasťou budú aj mnohé sprievodné podujatia, ktorými sa začne esperantské hnutie v novej storočnici svetových kongresov otvárať svetu. V priestoroch Teologického seminára v Nitre bude od 16. až 23. júla 69. kongres Medzinárodnej katolíckej esperantskej únie, na ktorom organizátori očakávajú účastníkov z 20 krajín.

 

Dvadsiaty medzinárodný medicínsky esperantský kongres na tému Lekári a globalizácia: akí lekári sú potrební v novom storočí? bude diskutovať 20. až 22. júla vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Na Jazykovo-politickej konferencii krajín V4+ s témou Perspektívy jazykovej komunikácie v EÚ sa zúčastnia eurokomisári z viacerých krajín, jazykoví odborníci i verejnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies