Na Slovensku sa za 10 rokov znížil počet smrteľných dopravných nehôd o 40 %

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 07:35 • 2 min
Na Slovensku sa za 10 rokov znížil počet smrteľných dopravných nehôd o 40 %

Na Slovensku sa za 10 rokov znížil počet smrteľných dopravných nehôd o 40 % - Doprava Slovenská republika sa v minulom roku umiestnila v rebríčku znižovania počtu smrteľných dopravných nehôd nad celoeurópskym priemerom. Medziročne ich počet klesol o šesť

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika sa v minulom roku umiestnila v rebríčku znižovania počtu smrteľných dopravných nehôd nad celoeurópskym priemerom. Medziročne ich počet klesol o šesť percent. Celoeurópsky priemer bol pritom len dvojpercentný a v niektorých krajinách dokonca medziročne počet dopravných nehôd vzrástol. Vyplýva to zo štatistických údajov, ktoré dnes zverejnila Európska komisia.
      Najúspešnejšie boli v tomto ukazovateli v roku 2011 Lotyšsko a Dánsko. Obe krajiny dosiahli medziročný pokles smrteľných havárií o 18 percent. Kým však v Dánsku na milión obyvateľov pripadalo 40 smrteľných dopravných nehôd, Lotyšsko aj po štatistickom zlepšení s 80 smrteľnými nehodami prekračovalo priemer EÚ, ktorý je na úrovni 61. Slovensko ich malo vlani na milión obyvateľov 59.
      Štatistika porovnávala aj úspech jednotlivých krajín v znižovaní počtu smrteľných dopravných nehôd počas jednej dekády v rozmedzí rokov 2001 až 2010. Slovensko v tomto období dokázalo znížiť počet takýchto nehôd o 40 percent. Ešte v roku 2001 sme ich mali na milión obyvateľov 114. Najúspešnejšími z dlhodobého hľadiska boli v tomto ukazovateli Lotyšsko a Estónsko, ktorým sa podarilo znížiť počet dopravných nehôd s fatálnymi následkami o 61 percent. Celoeurópsky priemer poklesu o 43 percent v tomto období najviac kazilo Rumunsko. Krajina dokonca evidovala v poslednom roku porovnávaného obdobia vyšší počet smrteľných dopravných nehôd, ako na jeho začiatku a v priebehu desaťročia dokázala zaznamenať len trojpercentný pokles.
      V celej EÚ sa znižovanie počtu smrteľných dopravných nehôd v uplynulom roku výrazne spomalilo v porovnaní so znižovaním počas uplynulého desaťročia. Komisár EÚ pre dopravu Siim Kallas tento trend vníma ako varovanie. "Na európskych cestách ešte vždy každý deň zomiera 85 ľudí, čo je neprijateľné. Ak chceme dosiahnuť náš cieľ, ktorým je do roku 2020 opäť znížiť počet smrteľných dopravných nehôd na polovicu, budeme musieť výrazne posilniť úsilie na úrovni EÚ a vnútroštátnej úrovni," komentoval Kallas.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies