Módí: Korupcia zožiera Indiu ako termity

NETKY.SK • 15 August 2015, 15:31 • 2 min
Módí: Korupcia zožiera Indiu ako termity

NAÍ DILLÍ - Indický premiér Naréndra Módí chce zintenzívniť boj proti korupcii a do 1000 dní zaviesť elektrinu do každej dediny.

slovakia

left justify in out

"Korupcia je ako termit, šíri sa pomaly, preniká všade, ale môže byť porazená skorými injekciami," povedal premiér v prejave pri príležitosti 69. výročia nezávislosti Indie od Británie. "Môžeme zbaviť túto krajinu korupcie, ale musíme začať od vrcholu," pokračoval.


Zároveň sa pochválil, že od chvíle, keď nastúpil do úradu sa neobjavili žiadne obvinenia z korupcie proti jeho vláde. Niekoľko popredných politikov jeho Indickej ľudovej strany (BJP) vrátane ministerky zahraničných vecí Sušamá Svarádžovej a premiérov štátov Radžastan a Madhjapredéš však bolo zapletených do korupčných škandálov. Pre BJP to je problém, keďže do parlamentných volieb v máji 2014 išla s tým, že zabezpečí čistotu a poctivosť v politike poznačenej korupčnými škandálmi predchádzajúcej vlády.


Agentúra AP konštatovala, že v tohtoročnom Módiho vystúpení chýbali veľkolepé vízie pre budúcnosť a boli nahradené výpočtom úspechov vlády.


Vo svojom prejave prednesenom pred hradbami Červenej pevnosti zo 17. storočia Módí tiež požadoval zavedenie elektriny do každej obce. Pripomenul, že 18.500 dedín je stále bez elektriny a vyzval jednotlivé štáty, aby tento hendikep odstránili do 1000 dní.


Módí, čeliaci výčitkám, že robí málo pre najchudobnejších, poukázal na to, že vďaka vládnemu programu 170 miliónov ľudí prvýkrát dostalo bankový účet. Premiér, pochádzajúci z chudobnej rodiny, ďalej povedal, že zvažuje stimuly pre výrobcov na vytváranie viac pracovných miest, a sľúbil, že sa zasadí za to, aby boli robotníci prijímaní do zamestnania nie na základe osobných konexií, ale svojich schopností.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies