Ministri dnes majú prerokovať zákon roka aj minimálnu mzdu

NETKY.SK • 15 Október 2014, 09:07 • 2 min
Ministri dnes majú prerokovať zákon roka aj minimálnu mzdu

BRATISLAVA – Hlavným bodom programu dnešného rokovania vlády bude návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky.

slovakia

left justify in out

Kabinet musí zákon roka schváliť a poslať do Národnej rady (NR) SR práve dnes, rovnako jeho základné parametre pošle na posúdenie Európskej komisii (EK). Vláda sa má dnes zaoberať aj návrhom minimálnej mzdy na budúci rok či vplyvom ruského embarga na dovoz niektorých potravín z EÚ na slovenské poľnohospodárstvo.
      

Podľa upraveného návrhu rozpočtu, ktorý ministerstvo financií predstavilo tento týždeň, by mal deficit verejných financií v budúcom roku predstavovať 1,98 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by sa mal schodok postupne znižovať na úroveň 1,43 % HDP v roku 2016 a 0,39 % HDP v roku 2017.
      

V budúcom roku by mali celkové výdavky štátneho rozpočtu predstavovať sumu 16,6 miliardy eur, čo v porovnaní s rozpočtom na tento rok predstavuje pokles o vyše 756 miliónov eur. Celkové príjmy rozpočtu by mali naopak vzrásť na 14,2 miliardy eur. Minimálna mzda má v budúcom roku dosiahnuť 380 eur mesačne alebo 2,184 eura na odpracovanú hodinu, čo oproti súčasnej minimálnej mzde vo výške 352 eur predstavuje nárast o 7,95 %. Rezort práce predkladá vláde vlastný návrh nariadenia o výške minimálnej mzdy potom, čo sa na nej nedohodli sociálni partneri. Podľa ministerstva súčasný návrh zabezpečuje to, aby suma minimálnej mzdy zamestnancovi garantovala vyšší čistý príjem, než predstavuje hranica rizika chudoby.
      

Ceny jabĺk a zeleniny sa v dôsledku sankcií zo strany Ruska znížili o 20 až 45 %. Sekundárne dopady zákazu vývozu potravín z EÚ do Ruska sa na slovenskom trhu najvýznamnejšie prejavili u rajčiakov, mrkvy, kapusty, papriky, uhoriek a jabĺk. Vyplýva to z analýzy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, s ktorou sa dnes tiež oboznámi vládny kabinet.
      

Ministri prerokujú aj návrh opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) z jeho funkcie. Vláda s tým podľa stanoviska predkladaného na dnešnú schôdzu nesúhlasí a túto iniciatívu považuje len za súčasť začínajúcej sa kampane pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami, ktoré budú v polovici novembra.

 

Opozícia podala návrh na odvolanie Richtera 9. októbra. Ministrovi práce vyčíta kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov. "Možno uviesť, že odôvodnenie návrhu je tendenčné, bez kvalifikovanej prípravy a overiteľných faktov. Z vytknutých nedostatkov sa priamo ministra Jána Richtera v niektorých bodoch týka minimum, v iných vôbec nič," konštatuje vláda v navrhnutom stanovisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies