Minister Juraj Blanár prijal veľvyslankyňu Palestíny: Palestínčania aj Izraelčania si zaslúžia žiť v mieri a bezpečí

NETKY.SK • 12 Január 2024, 07:45 • 2 min
Minister Juraj Blanár prijal veľvyslankyňu Palestíny: Palestínčania aj Izraelčania si zaslúžia žiť v mieri a bezpečí

Podľa informácií palestínskej veľvyslankyne S. Chaldíovej až 70 % z civilných obetí tvorili ženy a deti. Šéf slovenskej diplomacie vyjadril solidaritu s obeťami tak na izraelskej, ako aj palestínskej strane s tým, že vojnový konflikt je nevyhnutné čo najskôr zastaviť.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár prijal 11. januára 2024 veľvyslankyňu Palestínskeho štátu Safu Chaldíovú zastupujúcu oficiálnu palestínsku administratívu vedenú Organizáciou pre oslobodenie Palestíny. Partneri sa popri témach vzájomnej kultúrnej, ekonomickej a akademickej spolupráce venovali predovšetkým situácii v Pásme Gazy.

Počas trvania aktuálneho konfliktu medzi teroristickou organizáciou Hamas a Izraelom zahynulo v Gaze už viac ako 23-tisíc civilistov, do zajatia bolo vzatých 250 rukojemníkov, vyše 100 z nich naďalej nie je na slobode.

„Slovensko odsudzuje teroristický útok Hamasu. Uznávame izraelské právo na sebaobranu, avšak medzinárodné humanitárne právo musí byť dodržané, a to je momentálne porušované. Musia byť umožnené dodávky pomoci, potravín a liekov. Súčasná humanitárna situácia v Gaze je viac ako kritická,“ zdôraznil J. Blanár a otvoril tiež otázku jej budúceho usporiadania. Slovenská republika dlhodobo podporuje riešenie dvoch štátov ako udržateľné východisko z desaťročia trvajúceho konfliktu.

„Palestínčania aj Izraelčania si zaslúžia žiť v mieri a bezpečí,“ doplnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Predmetom stretnutia zástupcov Slovenska a Palestíny bola tiež bilaterálna spolupráca a možnosti jej ďalšieho posilnenia najmä v oblasti rozvojového partnerstva a vzdelávania. Minister Juraj Blanár súčasne informoval o plánovanom rozšírení miest v štipendijnom programe pre palestínskych študentov na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Minister Juraj Blanár s veľvyslankyňou Palestíny. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies