MF chce centralizovať ekonomické procesy štátnych subjektov

NETKY.SK • 31 Január 2017, 13:11 • 2 min
MF chce centralizovať ekonomické procesy štátnych subjektov

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) SR chce centralizovať ekonomické procesy štátnych subjektov projektom Centrálny ekonomický systém. Ako uviedla generálna riaditeľka sekcie štátneho výkazníctva rezortu financií Miriam Majorová, štátne organizácie svoje ekonomické procesy, čiže to, čo nakupujú, alebo mzdy zamestnancom, zaznamenávajú v systéme, pre ktorý sa rozhodli niekedy v minulosti.

slovakia

left justify in out

"Zaznamenávanie jednotlivých transakcií v organizácii sa zároveň realizuje tak, ako si daná organizácia v danom čase nastavila," dodala.


Rezort financií chce podľa Majorovej ľuďom, ktorí obsluhujú ekonomické procesy štátu, dať možnosť, aby nemuseli každodenne rozmýšľať, ako aplikovať legislatívu, aby to za nich robil tvorca legislatívy. "Ten, ktorý najlepšie vie, čo stanovením pravidiel chce dosiahnuť, a to je ministerstvo financií," vysvetlila generálna riaditeľka.


Ministerstvo projektom subjekty metodicky usmerní a zároveň im dá technické riešenie - jeden systém. "Tým, že to bude robiť jedna organizácia, centrálny správca (ministerstvo financií - pozn. redakcie), tak sa vyhneme aj rôznym interpretáciám legislatívy a každá zmena, pre ktorú sa regulátor, rezort financií, rozhodne, tak tieto zmeny si aj aplikuje v systéme," doplnila Majorová.


V štátnej správe je celkovo do 900 organizácií. "Niekedy na konci dňa v roku 2023 budú všetky v tomto Centrálnom ekonomickom systéme," odhadla šéfka sekcie štátneho výkazníctva. Momentálne je 500 organizácií, v ktorých je taký typ riešenia, z ktorého sa budú migrovať dáta z účtovníctva a z podporných systémov.


V projekte Centrálny ekonomický systém sa v súčasnosti finalizuje pripomienkovanie štúdie realizovateľnosti. Majorová poznamenala, že od momentu, kedy prejdú všetky formálne procedúry, čiže schválenie v Riadiacom výbore, vypísanie výzvy, ukončenie verejného obstarávania, môže sa prejsť na analýzu súčasného stavu a následné modelovanie jednotného riešenia. Podľa štúdie realizovateľnosti by náklady na projekt mali byť vo výške 48,19 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies