Maratón rokovaní Volkswagenu s dodávateľmi sa skončil bez výsledku

NETKY.SK • 23 August 2016, 11:38 • 2 min
Maratón rokovaní Volkswagenu s dodávateľmi sa skončil bez výsledku

WOLFSBURG - Nemecký výrobca áut Volkswagen (VW) a dvaja dodávatelia komponentov rokovali o vyriešení sporu, ktorý sa týka zrušenia kontraktov, vyše 13 hodín, až do dnešného rána, avšak bez výsledku. Uviedli to dnes ich hovorcovia. Dodali zároveň, ale bez podrobností, že sa budú ďalej snažiť o nájdenie riešenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Konflikt však ohrozuje zisky automobilky, ktorá pre nedostatok komponentov musela buď obmedziť produkciu, alebo dokonca zastaviť výrobu najpredávanejších modelov Golf a Passat. Celkovo spor zasiahol šesť z 10 nemeckých závodov VW, ktoré zamestnávajú zhruba 28.000 ľudí.

 

Obe dodávateľské firmy - Car Trim, ktorá vyrába poťahy na sedadlá a ES Automobilguss, ktorá dodáva časti prevodovky, požadujú od VW kompenzácie. Tvrdia, že im hrozia straty na tržbách rádovo v desiatkach miliónov eur po tom, ako im VW zrušil kontrakty.

 

Spor s dodávateľmi ohrozuje ziskovosť automobilového koncernu, ktorý sa spamätáva z vlaňajšieho škandálu s podvodmi pri emisných testoch dieselových vozidiel.

 

Analytici odhadujú, že len týždňové zastavenie výroby vo Wolfsburgu, kde má koncern aj svoju centrálu, mu prinesie stratu hrubého zisku vo výške približne 100 miliónov eur a bude mať dominový efekt aj na ďalších dodávateľov.

 

Najväčší výrobca áut v Európe sa pokúšal prinútiť Car Trim a ES Automobilguss, aby obnovili dodávky, minulý týždeň dokonca na súde. Ten rozhodol, že dodávateľské firmy musia dodávky komponentov obnoviť.

 

Spoločnosť VW súd zároveň požiadala, aby chýbajúce komponenty mohla prípadne sama zabaviť, súd však dal dodávateľom na reakciu tento týždeň a vo veci plánuje rozhodnúť až potom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies