Lukašenko porovnal udalosti v krajine s Venezuelou

NETKY.SK • 18 September 2020, 12:45 • 2 min
Lukašenko porovnal udalosti v krajine s Venezuelou

MINSK – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko porovnal udalosti v krajine s Venezuelou a Svetlanu Cichanovskou, ktorá kandidovala za prezidentku republiky, s opozičným venezuelským politikom Juanom Guaidom, keď vystúpil na ženskom fóre „Za Bielorusko“.

slovakia

left justify in out

„Zapojená ďalšia etapa - brutálny vonkajší politický, finančný a diplomatický tlak. Susedné krajiny odmietajú uznať výsledky volieb a podľa venezuelského scenára našli Guaida v sukni a vyhlásili ju za prezidentku,“ povedal Alexander Lukašenko na kongrese žien.

 

Bieloruský prezident uviedol, že v súčasnosti sa v republike rozhoduje o osude celej Európy, situácia nemôže prerásť v horúcu vojnu.

 

„Povedzte ľuďom, čo sa v skutočnosti deje. Dnes sa tu rieši otázka Bieloruska, Ruska a celej Európy - zdôrazňujem celej, nielen východnej. Nesmie dôjsť k horúcej vojne,“ povedal Lukašenko na ženskom fóre „Za Bielorusko“.

 

 

Lukašenko dodal, že vo výzbroji síl, ktoré provokujú situáciu v republike, „zostáva veľmi málo možností“. „A stojíme na pokraji veľkej katastrofy. Ak sem prídu, budeme musieť odpovedať, nekľakneme pred nimi na kolená, aj keby sme zostali sami,“ zdôraznil prezident.

 

Lukašenko taktiež povedal, že situácia je veľmi zložitá a nechce ju ďalej komplikovať. „Sme muži a tento problém vyriešime,“ ubezpečil. Prezident tiež požiadal ženy prítomné v sále, aby po návrate do svojich obcí z Minsku informovali miestnych obyvateľov o skutočných dôvodoch toho, čo sa v súčasnosti deje v krajine.

 

V Bielorusku sa začali masívne protesty opozície 9. augusta po prezidentských voľbách, ktoré podľa Ústrednej volebnej komisie po šiestykrát vyhral úradujúci bieloruský vodca Alexander Lukašenko, ktorý získal 80,1% hlasov. Opozícia je presvedčená, že voľby vyhrala Svetlana Cichanovská a zorganizovala protesty.

 

 

Vo Venezuele sa 21. januára 2019 začali masové protesty proti prezidentovi Nicolasovi Madurovi krátko po tom, ako zložil prísahu. Šéf Národného zhromaždenia kontrolovaného opozíciou, Juan Guaido sa nelegálne vyhlásil za dočasnú hlavu štátu. Viaceré západne krajiny na čele s USA Guaida uznali. Maduro ho však označil za americkú bábku. Rusko, Čína, Turecko a ďalšie krajiny podporili Madura ako legitímneho prezidenta. Moskva označila prezidentský status Guaida za neexistujúci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona