Ľudí bez domova Bratislave historicky prvýkrát sčítajú v novembri

NETKY.SK • 14 Október 2016, 16:29 • 2 min
Ľudí bez domova Bratislave historicky prvýkrát sčítajú v novembri

BRATISLAVA - Hlavné mesto v spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny a mimovládnymi organizáciami bude 9. novembra v podvečerných hodinách realizovať historicky prvé sčítanie ľudí bez domova v Bratislave. TASR o tom informovala Iveta Kešeľáková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

slovakia

left justify in out

Do sčítania budú zapojení aj dobrovoľníci. Ich úlohou, ako sčítacích komisárov, bude vypĺňať s ľuďmi bez domova krátky dotazník. "Chceli by sme preto poprosiť všetkých ľudí, ktorí by mali záujem pomôcť organizátorom sčítania ľudí bez domova, aby neváhali a prihlásili sa. Spoločne máme teraz prvýkrát šancu začať riešiť otázku bezdomovectva systémovo," povedala riaditeľka sekcie sociálnych vecí, kultúry, školstva a športu na bratislavskom magistráte Marcela Gbelecová. Zapojenie dobrovoľníkov je podľa nej dôležité aj preto, že sčítanie bude prebiehať v krátkom časovom úseku štyroch hodín v celom meste, a to od 18.00 h do 22.00 h.

 

Cieľom sčítania je podľa samosprávy zreálniť počet ľudí bez domova na území hlavného mesta, keďže doteraz boli čísla určené odhadom. V Bratislave je podľa posledných odhadov neziskových organizácií zhruba 5000 ľudí bez domova.

 

"Je dôležité definovať, kto je človek bez domova a v neposlednom rade je pre mesto, ako tvorcu mestskej sociálnej politiky, dôležité zistiť aj štruktúru a príčiny bezdomovectva. Snahou mesta je totiž to, aby spolupráca so subjektmi pomáhajúcimi ľuďom bez domova bola v nasledujúcich rokoch nastavená správne a systém pomoci bol tak efektívny a účelný," uviedla Kešeľáková.

 

Súčasťou sčítania bude dotazník, ktorého cieľom bude zistiť odpovede z rôznych oblastí, ako napríklad dôvody straty bývania, druhy príjmov, stav zdravia či väzby na rodinu. Sčítavať sa budú ľudia prespávajúci vonku, v neštandardných obydliach, v nocľahárňach a v krátkodobých formách bývania, ako sú napríklad ubytovne či vybrané zariadenia sociálnych služieb a sociálno-právnej ochrany. Výdaje spojené so sčítaním ľudí bez domova hradí hlavné mesto zo svojho rozpočtu sumou zhruba 7000 eur.

 

Občianski aktivisti dlhodobo upozorňujú, že ak by v Bratislave existovali dobre rozvinuté sociálne služby, problém bezdomovectva by bol oveľa menej vypuklý. Prevažnú časť, okolo 80 percent, bezdomovcov v hlavnom meste podľa neziskových organizácií tvoria muži. Viac ako polovica ľudí bez domova má vek od 40 do 64 rokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies