Lipšic a Matovič neuspeli so svojím balíčkom na pomoc mladým rodinám

NETKY.SK • 2 December 2015, 17:32 • 2 min
Lipšic a Matovič neuspeli so svojím balíčkom na pomoc mladým rodinám

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady SR Daniel Lipšic (nezaradený) a Igor Matovič (OĽaNO) chceli podporiť mladé rodiny s deťmi do šesť rokov pri zabezpečovaní bývania.

slovakia

left justify in out

Pripravili novely zákonov o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) a o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Plénum NR SR ich však pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

 

Rodiny aspoň s jedným dieťaťom vo veku do šesť rokov mali byť podľa poslancov zvýhodnené pri získavaní úveru od ŠFRB na obstaranie bytu podobne, ako sú dnes zvýhodňovaní odchovanci detských domovov a rodiny zdravotne ťažko postihnutých osôb.

 

Poslanci chceli presadiť, aby aj rodiny s maloletým dieťaťom mohli získať podporu do výšky 100 % obstarávacej ceny bytu. "Dôvodom tejto zmeny bol zámer konkrétne podporiť rodiny s deťmi, ktoré disponujú obmedzenými zdrojmi a nie sú schopné spolufinancovať kúpu nehnuteľnosti," zdôvodnili Lipšic s Matovičom.

 

Zároveň navrhovali, aby tieto skupiny osôb mohli požiadať o prerušenie splácania úveru najviac na päť rokov a o predĺženie jeho splatnosti. Chceli pre ne priamo v zákone ustanoviť tiež úrokovú sadzbu úveru, a to vo výške základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky. Aktuálne je na úrovni 0,05 % a banka ju nemenila od septembra 2014.

 

Druhou novelou chceli poslanci pri uzatváraní nájomných zmlúv na sociálne byty uprednostniť rodiny s maloletými deťmi do šesť rokov. Cieľom bolo podporiť rodiny, ktoré práve začínajú, osamostatňujú sa a vychovávajú malé dieťa, keďže ich príjmy na začiatku pracovného života nie sú vysoké. Zároveň navrhovali upraviť povinnosť zložiť vopred šesťmesačné nájomné na trojmesačné.

 

Plénum NR SR zároveň neposlalo pri dnešnom hlasovaní do druhého čítania ani ďalšie návrhy zákonov z dielne poslancov Matoviča a Lipšica, ktoré mali rovnako pomáhať rodinám. Išlo napríklad o novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá mala rodičom poberajúcim rodičovský príspevok umožniť pracovať na dohodu o pracovnej činnosti, resp. na dohodu o vykonaní práce podľa Zákonníka práce. Zároveň ale pokiaľ by rodič na základe tejto dohody zarobil sumu, ktorá by neprekročila v návrhu stanovenú hranicu, nemusel by platiť odvody do Sociálnej poisťovne, odvody do zdravotnej poisťovne a takisto by nebol povinný podávať daňové priznanie a zo zarobenej sumy platiť daň.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies