Koalícia pre deti: Spôsob odobratia Marca zo školy považuje za neprimeraný

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 07:55 • 2 min
Koalícia pre deti: Spôsob odobratia Marca zo školy považuje za neprimeraný

BRATISLAVA - Spôsob, akým úradníci odobrali sedemročného Marca zo Základnej školy v obci Brehy, považuje Koalícia pre deti Slovensko za absolútne nevhodný a neprimeraný.

slovakia

left justify in out

Podľa jej predstaviteľov prebehol totiž nielen v rozpore s elementárnym ľudským prístupom, ale aj v rozpore s viacerými právami dieťaťa a s právnymi normami ošetrujúcimi takéto postupy. "Zrejme sa nadlho stane učebnicovým príkladom toho, ako sa takéto zákroky nemajú vykonávať," píše vo svojom stanovisku Koalícia pre deti Slovensko.

 

Zdôvodnenie krajského súdu v súvislosti so zverením dieťaťa do starostlivosti starej matky, podľa ktorého má mať matka na syna väčšie právo ako stará matka, považuje za nepochopenie princípu ochrany práv dieťaťa. Dieťa má podľa predstaviteľov koalície právo vyrastať v milujúcej a dobre fungujúcej rodine a práva rodičov, alebo iných dospelých, majú byť v súlade s právami dieťaťa. Prípad Marca podľa nich jasne ukázal, že je potrebné ešte viac vzdelávať sociálnych pracovníkov, sudcov, policajtov a ďalších profesionálov pracujúcich s deťmi, ale i širokú verejnosť, aby práva detí neostávali len na papieri, ale boli rešpektované v každodennom živote.

 

Na prvoradý záujem dieťaťa v takýchto a podobných prípadoch upozorňuje aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), pričom poukazuje na Dohovor o ochrane práv dieťaťa, ktorého signatárom je aj Slovenská republika, ako aj na zákon o rodine. Pri výkone súdneho rozhodnutia zverenia maloletého do osobnej starostlivosti je podľa SNSĽP navyše nevyhnutný citlivý postup, ktorým sú zohľadnené všetky osobitosti konkrétneho prípadu.

 

"Naskytá sa tu otázka, či bolo naozaj nevyhnutné prerušiť vyučovací proces, odobrať maloletého Marca pred očami všetkých jeho spolužiakov a spolužiačok a spôsobiť traumu nielen jemu, ale aj ostatným deťom. Podľa môjho názoru konanie zodpovedných osôb bolo v rozpore so zásadou konania v najlepšom záujme dieťaťa," myslí si Marian Mesároš zo SNSĽP.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies