Kiska, Danko a Fico sa nedohodli na spoločnom texte deklarácie

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 13:30 • 2 min
Kiska, Danko a Fico sa nedohodli na spoločnom texte deklarácie

BRATISLAVA - Traja najvyšší ústavní činitelia sa nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda NR SR Andrej Danko (SNS) s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.

slovakia

left justify in out

"Vítam toto stretnutie, na ktorom sme prešli aktuálne politické témy. Síce sme neskoncipovali politickú deklaráciu, ale želáme si, aby v spoločnosti bol zachovaný pokoj. My traja urobíme všetko v rámci našich kompetencií, aby neboli udalosti posledných dní akokoľvek politicky zneužívané," povedal Danko, ktorý stretnutie inicioval. Premiér Robert Fico (Smer-SD) a prezident Andrej Kiska sa priamo po stretnutí nevyjadrili.

 

Kiska už vo štvrtok povedal, že ak má mať toto rokovanie zmysel, jeho výsledkom má byť spoločná deklarácia, ktorej text poslal Dankovi aj Ficovi.

 

Premiér  prišiel na rokovanie s vlastným  návrhom memoranda, ktorý sa líšil od textu prezidenta Andreja Kisku. Nie je v ňom napríklad veta o tom, že politici nebudú okolo protestov šíriť konšpiračné teórie, ani ich inak dehonestovať.

 

Ficov text hovorí, že prezident, predseda NR SR a premiér vyjadrujú plnú podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej a prijímajú záväzok zabezpečiť, v rámci svojich právomocí, úplnú nezávislosť a nestrannosť vyšetrovania tohto zločinu, ako aj všetkých súvisiacich trestných činov.

 

Majú tiež konštatovať, že sloboda prejavu a sloboda tlače majú na Slovensku vysokú úroveň, a že je v životnom záujme našej demokratickej krajiny tieto hodnoty udržať a chrániť. Podľa memoranda tiež majú vyjadriť rešpekt k dnes pripravovaným verejným zhromaždeniam a vieru, že účastníci týchto zhromaždení budú mať záujem realizovať základné ústavné právo pokojne sa zhromažďovať.

 

Kiska, Fico a šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) majú tiež zobrať na vedomie informácie o bezpečnostných rizikách spojených s dnešnými zhromaždeniami, najmä o vysoko pravdepodobných pokusoch zneužiť pokojné občianske zhromaždenia na násilné podujatia a požiadať všetky relevantné bezpečnostné zložky, aby vyvinuli maximálne úsilie na ochranu pokojných zhromaždení a na predchádzanie násilnostiam.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies