AKTUALIZÁCIA Matovič ohlásil celoplošné testovanie v najbližších dvoch týždňoch, vznikne šesť tisíc odberných miest

NETKY.SK • 17 Október 2020, 13:18 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Matovič ohlásil celoplošné testovanie v najbližších dvoch týždňoch, vznikne šesť tisíc odberných miest

BRATISLAVA - Obyvateľov Slovenska čaká celoplošné testovanie na koronavírus. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval pedseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 17. október 14:18

V tejto súvislosti bude podľa jeho slov v nedeľu 18. októbra mimoriadne rokovanie vlády. „Posledné tri týždne sme chystali najväčšiu logistickú operáciu, aká kedy bola na Slovensku spravená. Je to celoplošné pretestovanie obyvateľov Slovenska, a to nielen raz. Situácia je vážna a bolo vo verejnom záujme, aby sme tie tri týždne mlčali," ozrejmil premiér. 

 

img

 

Podľa Matoviča by malo hlavné testovanie prebnúť v priebehu dvoch nasledujúcich víkendov, konkrétne v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra.

 

Už budúci týždeň by malo prebehnúť pilotné testovanie najrizikovejších okresov. Prioritne pôjde o okres Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a s najväčšou pravdepodobnosťou aj v Bratislave. 

 

 

Na pretestovanie Slovákov budú použité antigénové testy. Matovič doplnil, že predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR v tejto súvislosti spustil verejné obstarávanie na testy na koronavírus.

 

Mohlo by vás zaujímať: Laboratória na Slovensku potvrdili takmer dve tisíc nových prípadov, najviac pozitívnych pribudlo v Žilinskom kraji

 

Ako ďalej Matovič informoval, testovanie bude prebiehať podobným spôsobom, ako keď ľudia chodia voliť. Malo by vzniknúť približne 6 tisíc odberových miest po celej krajiny.

 

Na Slovensku je takýchto volebných okrskov 5 997, pričom v každom z nich by bolo prítomných sedem ľudí, ktorí by zabezpečovali testovanie.

 

V tejto súvislosti premiér rokoval s Ozbrojenými silami SR a vláda by na rokovaní 18. októbra mala prijať uznesenie, na základe ktorého by ozbrojené sily boli poverené, aby testovanie zabezpečili logisticky.

 

Premiér zatiaľ nevedl priblížiť, či bude takéto testovanie na dobrovoľnej báze alebo povinné. Túto informáciu by sa mala verejnosť dozvedieť v nasledujúcich dňoch. Zároveň dodal, že ak sa pre tento krok nenájde podpora zo strany koaličných partnerov, je pripravený podať demisiu

 

Koaliční partneri podporili Matovičov návrh

Minister hospodárstva a líder vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus za správny krok. 

„Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený. Potom je to na zodpovednosti infikovaných, aby dodržali karanténu. Prosím veľmi pekne všetkých, aby sa testovania zúčastnili,“ napísal Sulík vo svojom profile na sociálnej sieti. Pripomenul, že antigénový test stojí štyri eurá a výsledok je známy do 20 minút.

 



Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej ostávajú v súvislosti s celoplošným testovaním ešte otvorené otázky, o ktorých bude v nedeľu 18. októbra rokovať vláda.

 

„Riešime najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny a ako vláda musíme postupovať jednotne. Sme v situácii, akú žiadna vláda v histórii nášho národa neriešila a tomu zodpovedajú aj prostriedky. Prosím ľudí o dôveru, pretože súdržnosť je v tejto dobe veľmi dôležitá,“ uviedla ministerka.

 

Pellegrini pochybuje o zmysluplných výsledkoch

Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petra Pellegriniho vyhlásila, že si chce ešte počkať na vysvetlenie, čo má toto testovanie priniesť a za akých podmienok pre ľudí sa má uskutočniť.

 

 

„Pri obrovskom amaterizme tejto vlády v zdravotnej, ekonomickej i sociálnej oblasti máme oprávnené pochybnosti, či ho dokáže vláda pripraviť tak, aby prinieslo zmysluplné výsledky a aby zároveň nenapomohlo ďalšiemu šíreniu vírusu,“ priblížila strana na sociálnej sieti.

 

Doplnila, že ak by si vláda a jej predseda plnili svoje povinnosti v boji proti pandémii, „Slovensko vôbec nemuselo byť v súčasnej situácii a nemuseli sme pristupovať k takýmto experimentom“.


Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona