Kellnerova skupina PPF vydá v Česku dlhopisy za milióny eur

NETKY.SK • 20 November 2017, 10:54 • 2 min
Kellnerova skupina PPF vydá v Česku dlhopisy za milióny eur

PRAHA - Skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera plánuje v decembri vydať dlhopisy v hodnote okolo 150 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Peniaze, ktoré chce využiť na expanziu svojich firiem, si požičia na českom trhu. "Výťažok z dlhopisov použijeme na organický rast našich finančných investícií, ako sú Home Credit či PPF banka, v budúcich troch až piatich rokoch," povedala Kateřina Jirásková, finančná riaditeľka skupiny PPF. Tá má emisiu dlhopisov v rámci skupiny na starosti. Je to prvýkrát, čo PPF vydáva dlhopisy za celú podskupinu zastrešujúcu podnikanie holdingu vo finančnom sektore. Jej súčasťou je aj trio firiem poskytujúcich úvery - Home Credit, PPF banka alebo Air Bank.

 

V minulosti sa na trhu zadlžovali iba dcérske spoločnosti skupiny - napríklad Cetin alebo Home Credit. Obe firmy majú v súčasnosti vydané dlhopisy v celkovej hodnote 1,4 miliardy eur.

Svojimi dlhopismi plánuje PPF Financial Holdings oslovovať v prvom rade privátnych klientov PPF banky či investičné fondy. "Ja si myslím, že je to tak správne," vysvetľuje Jirásková rozhodnutie vydať dlhopisy v Česku. "Nakoniec, sme Česi a ak máme niekomu ponúknuť niečo zaujímavé, mali by sme začať tu. Máme tu vybudované vzťahy a lepšie rozumieme potrebám ľudí," dodala Jirásková. Úroková sadzba týchto takzvaných podriadených dlhopisov sa má pohybovať okolo 4 % so splatnosťou 10 rokov.

 

Jeden z hlavných dôvodov, prečo PPF vydáva dlhopisy práve teraz, súvisí s rastúcimi úrokovými sadzbami. Tie sa za ostatný štvrťrok zvýšili dvakrát na súčasných 0,5 %. Navyše sa predpokladá, že ďalej porastú. To by pre PPF znamenalo, že keby si chcela požičať peniaze v budúcnosti, boli by pre ňu splátky dlhopisov drahšie. Ďalším dôvodom je potreba financovať rast Home Creditu v Ázii a USA.

 

Peniaze však skupina využije aj na podporu rastu svojho amerického biznisu s mobilným operátorom Sprint, kde poskytuje pôžičky na mobilné telefóny, ako aj na rast Clear Bank v Británii. Tá koncom minulého roka získala licenciu na prevod peňazí medzi tamojšími bankami. Ak bude emisia úspešná, PPF zváži možnosť vydania ďalších dlhopisov. Celkovo si môže požičať až 450 miliónov eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies