Kažimír: Máme za sebou dobrý rok

NETKY.SK • 29 December 2014, 16:31 • 2 min
Kažimír: Máme za sebou dobrý rok

BRATISLAVA - Končiaci rok 2014 bol vzhľadom na pokračujúcu konsolidáciu verejných financií, pozitívny vývoj ekonomiky aj trhu práce na Slovensku dobrým rokom.

slovakia

left justify in out

Myslí si to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
     

"Prebudila sa nám domáca spotreba, domáce investície, súkromné aj verejné. To všetko zlepšuje kondíciu ekonomiky z pohľadu jej udržateľnosti, ale aj lepších príjmov štátu a zľahčuje to samozrejme aj plnenie cieľov deficitu a dlhu. Takže pre mňa dobrý rok," zhodnotil v rozhovore pre TASR.
     

Zároveň však pripomenul, že pre rezort financií sa tohtoročná práca ešte neskončila, platia sa posledné faktúry, riešia sa doplatky eurofondov a v oblasti verejných financií je niekoľko otvorených otázok, ktoré ovplyvnia výsledok tohtoročného hospodárenia štátu.
     

"Z hľadiska plnenia hotovostného deficitu ušetríme, bude nižší ako bol pôvodne plánovaný. Presné číslo ešte neviem povedať, stále čakáme na platby z Európskej komisie (EK), ktoré ovplyvňujú výšku hotovostného deficitu," priblížil Kažimír.
     

Kľúčové je podľa neho aj tento rok udržať schodok verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kažimír vidí v tomto smere dve riziká, jedno pozitívne a druhé negatívne. Horšie môže dopadnúť hospodárenie obcí, vzhľadom na tohtoročné komunálne voľby.
     

"Obce mali volebný rok, mohli 'rozbiť prasiatko', nemali žiadne právne prekážky, aby to urobili. Kumulatívne majú stovky miliónov eur rezerv a je veľmi dôležité, ako ich aktivovali a čo všetko zrealizovala. To sa v účtovnej podobe dozvieme až v budúcom roku," avizoval minister.
     

Pozitívne naopak môže skončiť výber dane z príjmu právnických osôb, ktorý prekonal očakávania už aj minulý rok. "Tam očakávam, ale to je zatiaľ moje prianie, príjemné prekvapenie. Ak sa tieto dve riziká v primeranej podobe naplnia, myslím si, že by sme mohli byť v pohode," dodal v súvislosti s očakávanými výsledkami rozpočtu Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies