Holandsko je zaskočené imigrantmi zo strednej a východnej Európy

NETKY.SK • 4 August 2011, 09:51 • 2 min
Holandsko je zaskočené imigrantmi zo strednej a východnej Európy

Holandsko je zaskočené imigrantmi zo strednej a východnej Európy

slovakia

left justify in out

img

Počet migrantov zo strednej a východnej Európy v Holandsku je oveľa vyšší než sa očakávalo, vyhlásil holandský minister sociálnych vecí Henk Kamp.
      Minister Kamp to uviedol v správe prednesenej pred poslaneckým výborom zaoberajúcim sa záležitosťami imigrácie, ktorú citoval holandský denník De Telegraaf. Podľa názoru ministra ide po roku 2004 o najvýznamnejší posun v oblasti migrácie v Holandsku.
      Masový demografický prírastok zo stredu a východu Európy je veľkým prekvapením aj preto, lebo vládny makroekonomický výskumný inštitút CBP v rokoch 2004 a 2005 odhadoval počet prisťahovalcov z tejto časti Európy na 7500 až 15.000. A odvtedy ich do Holandska prišlo okolo 200.000, aspoň podľa oficiálnych registračných údajov mestských úradov. Koľko ďalších však v Holandsku žije mimo dozoru úradov, je ťažké povedať, uviedol minister vo svojej správe, odvolávajúc sa na prieskumy CBP.
      Výbor poslancov si ministra predvolal aj preto, lebo holandský parlament sa snaží poučiť sa z nečakaného prílevu imigrantov zo strednej a východnej Európy. Aj preto, že migranti znamenajú záťaž pre štátnu kasu. Minister uviedol, že narastá počet Stredo- a Východeurópanov, ktorí v Holandsku žiadajú o poskytnutie sociálnej podpory, pretože tam žijú. V roku 2008 bolo takýchto prípadov 460, no v roku 2010 už 1070. Podobne narástol aj počet žiadateľov z tohto regiónu o podporu v nezamestnanosti. Pokým v roku 2007 bolo iba 107 žiadostí o podporu, v decembri 2010 ich registrovali už 1527.
      Holandská vláda preto plánuje prijať prísnejšie opatrenia pre občanov krajín strednej a východnej Európy, ktorí zneužívajú holandský sociálny systém. K novým podmienkam na udelenie pobytu v Holandsku by malo patriť aj ovládanie niektorých cudzích jazykov. Vláda okrem toho plánuje zrušiť udeľovanie krátkodobých pracovných povolení na sezónne práce pre občanov Bulharska a Rumunska. Zdroje blízke vláde tvrdia, že v Holandsku je dosť nezamestnaných domácich ľudí, ktorí dokážu zabezpečiť zber ovocia alebo zeleniny.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies