Gréckeho premiéra pozvali do Číny

NETKY.SK • 11 Február 2015, 18:28 • 2 min
Gréckeho premiéra pozvali do Číny

ATÉNY - Nový grécky premiér Aléxis Tsípras v stredu telefonicky spojil so svojím čínskym náprotivkom Liom Kche-čchiangom, s ktorým hovorili o prehlbovaní spolupráce v rôznych oblastiach.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií zdroja z prostredia vlády v Aténach lídri hovorili o spoločnom záujme ešte zlepšovať vzájomné vzťahy a taktiež sa zhodli na príchode vládnej delegácie na čele s Tsíprasom do Pekingu. Pre Čínu je totiž Grécko strategickým bodom vstupu jej kapitálu a tovarov do Európy a Afriky. Kche-čchiang okrem iného Tsíprasovi potvrdil, že jeho vláda má záujem o ďalšie investovanie v jeho krajine. Predseda čínskej vlády mu taktiež zablahoželal k januárovému volebnému víťazstvu a zvoleniu za premiéra.

 

Grécky minister obrany Pános Kamménos ešte v utorok vyhlásil, že ak sa Grécko s eurozónou nedohodne na nových podmienkach riešenia svojho verejného dlhu, môže získať pomoc z iných zdrojov. Do úvahy podľa neho prichádzajú Spojené štáty, Rusko, Čína, prípadne iné krajiny. Tsíprasova vláda totiž odmieta súčasné podmienky splácania verejného dlhu i veľkú časť úsporných opatrení, ku ktorým sa Atény zaviazali výmenou za zahraničnú pomoc. Členské štáty eurozóny na čele s Nemeckom však v otázke rozpočtových škrtov a hospodárskych reforiem ústupky Grécku odmietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies