Gorbačov varoval pred novou studenou vojnou

NETKY.SK • 8 November 2014, 15:36 • 2 min
Gorbačov varoval pred novou studenou vojnou

BERLÍN - Posledný sovietsky líder Michail Gorbačov v sobotu varoval pred vznikom "novej studenej vojny".

slovakia

left justify in out

Urobil tak tesne pred odchodom do Nemecka, kde si cez víkend spoločne s ďalšími súčasnými aj bývalými politikmi a aktivistami pripomenie 25. výročie pádu Berlínskeho múru. Naplánovanú má aj schôdzku s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

"Musíme zabrániť tomu, aby sa nám napätie, ktorého sme svedkami, nevymklo spod kontroly," uviedol v rozhovore pre tlačovú agentúru Interfax. Podľa neho je potrebné vytvoriť "novú dôveru" medzi Moskvou a západom po zavedení sankcií zo strany Spojených štátov a Európskej únie voči vysokým ruským predstaviteľom. Gorbačov ešte vo štvrtok potvrdil, že návštevu Nemecka sa bude snažiť využiť na obranu politiky súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa vlastných slov je totiž "absolútne presvedčený, že Putin chráni ruské záujmy lepšie, ako ktokoľvek iný", cituje ho nemecký portál Deutsche Welle.

 

Gorbačov sa stal v roku 1985 generálnym tajomníkom Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Následne spustil sériu liberalizačných reforiem známych pod názvom perestrojka, ktoré viedli k pádu komunistického režimu. V roku 1990 mu udelili Nobelovu cenu mieru za jeho zásluhu na nenásilnom ukončení studenej vojny. V Rusku je Gorbačov vystavený kritike za rozpad Sovietskeho zväzu ale aj za zavedenie protialkoholickej kampane. Množstvo tamojších obyvateľov má preto k nemu negatívny postoj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies