Francúzska riviéra zavádza systém varovania pred medúzami

NETKY.SK • 2 Júl 2012, 10:56 • 2 min
Francúzska riviéra zavádza systém varovania pred medúzami

Francúzska riviéra zavádza systém varovania pred medúzami - Cestovanie Revolučný systém varovania pred medúzami, ktorý by mal pomôcť turistom vyhnúť sa nepríjemným uštipnutiam, uvedú tento týždeň do prevádzky na francúzskej riviére. Napriek špeciálnym och

slovakia

left justify in out

img

Revolučný systém varovania pred medúzami, ktorý by mal pomôcť turistom vyhnúť sa nepríjemným uštipnutiam, uvedú tento týždeň do prevádzky na francúzskej riviére.
      Napriek špeciálnym ochranným sieťam sa medúzy svietivé (Pelagia noctiluca) stávajú čoraz obávanejším postrachom Azúrového pobrežia i ďalších stredomorských oblastí. 
      Do kúpacích zón sa dostávajú tisíce týchto živočíchov vybavených ôsmimi pŕhlivými ramenami, ktoré vo veľkých množstvách more vyplavuje na turistami vyhľadávané pláže. 
      V najkritickejších dňoch za posledné roky medúzy na francúzskej riviére denne popŕhlili až 500 kúpajúcich a všetko nasvedčuje tomu, že tohtoročná letná sezóna bude v tomto smere ešte problematickejšia. 
      Oceánografické laboratórium v meste Villefranche-Sur-Mer preto spúšťa internetový systém varovania, ktorý bude predpovedať výskyt medúz na 48 hodín dopredu. 
      Stránky medazur.fr a jellywatch.fr, čiastočne financované EÚ, budú informovať o situácii na plážach medzi Marseilles a Mentonom a od Saint Tropéz až po taliansku hranicu. 
      "Ponúkame päťbodovú škálu pravdepodobnosti od nula (žiadne riziko) do päť (maximálna výstraha) na plážach v regióne Alpes-Maritimes," uviedol Lars Sternmann, člen vedeckého tímu zainteresovaného v projekte. 
      Medúzy podľa neho žijú zvyčajne v otvorenom mori, do blízkosti pobrežia sa zrejme dostávajú v dôsledku vetra a morských prúdov. Mimoriadne veľké exempláre môžu dosiahnuť dĺžku až tri metre. Upokojenie popŕhlenej kože trvá v priemere tri dni, v niektorých prípadoch však uštipnutie môže vyvolať záchvaty astmy a alergie a zriedkavo spôsobiť aj zlyhanie srdca.
      Podľa vedcov k množeniu medúz, ku ktorému dochádza v posledných rokoch po celok svete, prispieva otepľovanie a znečistenie morskej vody, ako aj nadmerný rybolov. Tieto javy spôsobujú pokles počtu ich prirodzených predátorov tuniakov a korytnačiek. Populácie medúz profitujú aj z množiaceho sa planktónu a rôznych látok, ktoré sa do mora dostávajú následkom ľudskej činnosti.
      K ich množeniu v súčasnosti dochádza po celom svete a niektorí vedci varujú, že medúzy môžu v budúcnosti zamoriť svetové oceány, uviedli noviny Daily Telegraph. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies