FOTO Igor Čurila experimentuje s pestovaním huby večnej mladosti, využíva sa pri liečbe až 250 druhov chorôb

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 16:8 • 2 min
FOTO Igor Čurila experimentuje s pestovaním huby večnej mladosti, využíva sa pri liečbe až 250 druhov chorôb

BOJNICE – Známy zakladateľ pestovania hlivy ustricovitej v podzemí Bane Nováky a výrobca sadiva tejto huby Igor Čurila z Bojníc začal v posledných mesiacoch experimentovať s pestovaním ďalšej drevokaznej huby, lesklokôrovky hnedočervenej (Ganoderma Lucidum). Túto hubu nazývajú aj hubou večnej mladosti.

slovakia

left justify in out

„Skúšame pestovať túto vzácnu a mimoriadne liečivú hubu takým spôsobom, aby si ju mohol každý dopestovať v domácich podmienkach. Pretože rastie iba na dreve, skúmam možnosť túto hubu pestovať na bukových alebo dubových pilinách. Výsledky sú zatiaľ dobré aj zlé. Ale postupne sa mi darí vychytať muchy. Už mi totiž vyrastajú prvé plodnice,“ informoval Čurila.

 

Lesklokôrovka je podľa neho totiž veľmi citlivá na kontamináciu substrátu inými druhmi nižších húb, napríklad plesní. Preto piliny nestačí iba obariť horúcou vodou, ale až dvakrát prevariť. Aby zahubil akékoľvek škodlivé zárodky, pretože spóry rôznych húb sa bežne nachádzajú aj v ovzduší. Piliny po vychladnutí zmieša so sadbou, ktorú si takisto sám pripravuje. Kultúru lesklokôrovky získava v zahraničí a očkuje ňou proso alebo iné obilniny. Zaočkované piliny potom nasype do igelitových vreciek a necháva v miestnosti, kde je teplota okolo 20 stupňov Celzia. Postupne sa v pilinách vytvorí podhubie, čo sa prejaví bielym povlakom. Po dvoch-troch mesiacoch sa začnú objavovať zárodky prvých plodníc.

 

„Táto huba patrí medzi najliečivejšie druhy húb na svete. V Číne, Japonsku či vo Vietname ju údajne využívajú pri liečbe až 250 druhov chorôb. Je to huba, ktorá je tvrdá drevitá, nie je použiteľná ako iné jedlé u nás rastúce huby. Používa sa z nej vývar v podobe čaju, alebo ju možno nakladať do alkoholu,“ Čurila vysvetlil, prečo sa pokúša lesklokôrovku dopestovať.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona