Myjava končí vo Fortuna lige! Prezident Halabrín otvorene o zákulisí

NETKY.SK • 21 December 2016, 13:55 • 2 min
Myjava končí vo Fortuna lige! Prezident Halabrín otvorene o zákulisí

MYJAVA - Vedenie slovenského futbalového klubu Spartak Myjava hodlá k 1. januáru 2017 odhlásiť A-mužstvo z Fortuna ligy 2016/2017. Správu potvrdil v oficiálnom vyhlásení prezident klubu Pavel Halabrín.

slovakia

left justify in out

"Áno, je to tak. K 1. 1. 2017 sme sa rozhodli ukončiť pôsobenie tímu mužov v najvyššej slovenskej súťaži. Dnes sme zvolali hráčov aj realizačný tím. Všetkým sme oznámili, že v podstate všetci sú voľní a pomôžeme im v etablovaní sa v iných kluboch. Máme voči nim vysporiadané všetky mzdové nároky. Zostatky či odmeny za december dostanú vyplatené v januári," uviedol Halabrín. "Toto rozhodnutie rástlo dlhodobo v nás. Už keď sme vstupovali do prvej ligy, neboli sme presne stotožnení a presvedčení, že tam patríme. A celé smerovanie slovenského a profesionálneho futbalu, jeho podpora zo strany štátu, zo strany futbalového zväzu, zo strany médií je veľmi slabá. Divácke zázemie takmer nijaké. A postupne sme prišli k rozhodnutiu, že toto robiť nechceme. Chceme sa vrátiť tam, kam patríme. K tomu, na čo Myjava reálne má."

 

 

 

Kopaničiarom patrí po jesennej časti 6. miesto, keď majú po 19 kolách na konte 26 bodov. Na jeseň účinkoval klub v Európskej lige UEFA, teraz ale hrozí, že nedokončí najvyššiu súťaž. Na otázku aká bude ďalšia budúcnosť myjavského futbalu, prezident uviedol: "Myjavský klub naďalej existuje. Máme B-čko v štvrtej lige, máme kompletnú mládežnícku pyramídu od dorastu k žiakom. Naši dorastenci sú v druhej lige, aj mladší aj starší, prví vo svojich skupinách. Máme mužstvo žien, junioriek, žiačok. Máme na Turej Lúke ďalší klub, ktorý nám funguje vo všetkých troch kategóriách. Tomuto sa chceme venovať. Čo bude v nasledujúcej sezóne, bude záležať na tom, či budeme mať dostatok vlastných hráčov, ktorí budú schopní hrať piatu či tretiu ligu. Ale ďalej budeme podporovať klub. Naše rozhodnutie nie je z ekonomických dôvodov. Nedáva nám to už zmysel ani radosť. Rozhodnutie sa nerodilo ľahko, bol to týždeň veľmi ťažkých stretnutí a rokovaní a rozhovorov samých so sebou. Na toto rozhodnutie nie sme hrdí, dopracovali sme sa k nemu po nociach a už ho nezmeníme."

 

Halabrín tento krok naznačil už minulý týždeň v oficiálnom komuniké klubu v reakcii na rozhodnutie Disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ). Tá vyniesla tresty po incidentoch v dueli záverečného jesenného kola medzi Spartakom Myjava a ŠK Slovan Bratislava (1:1). DK potrestala troch hráčov Myjavy Vladimíra Kukoľa, Denisa Dudu a Ivana Ostojiča a tiež generálnemu manažérovi Myjavy Petrovi Halabrínovi uložila za hrubé nešportové správanie zákaz vstupu jeho osoby do priestorov umožňujúcich styk s delegovanými osobami do konca súťažného ročníka 2016/2017. "Keď sme dostali neoficiálne informácie o treste pre nás, považovali sme to za hlúposť či žart. Bohužiaľ, úradná správa Disciplinárnej komisie SFZ s potrestaním troch hráčov, vyšetrovaním trénera a trestom pre generálneho manažéra, je fakt. Smutný, trápny, nezmyselný... Taký, ako celé riadenie nášho športu. Tohto sa my zúčastňovať nechceme. Počas nadchádzajúceho víkendu vedenie klubu rozhodne," uviedol v komuniké prezident Spartaka.

 

 

Riadiacim orgánom FL je Únia ligových klubov. Jej prvé stanovisko pre TASR tlmočil výkonný riaditeľ Michal Mertinyák: "My nemáme ešte oficiálne stanovisko od Myjavy. Budeme musieť počkať, kým ho dostaneme. Situáciou sa ale určite budeme zaoberať a informovať budeme prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy. Samozrejme, takúto situáciu, keď klub opustí súťaž v jej priebehu, rieši poriadok SFZ. Aj u nás bude musieť zasadnúť prezídium ÚLK, ktorého členmi sú štatutárni zástupcovia všetkých členských klubov Únie. Ale opakujem, ešte nemáme od Myjavy nič oficiálne."

 

Aktualizované

 

Z ďalších slov Pavla Halabrína vyplýva, že robota s myjavským klubom na najvyššej slovenskej úrovni ho prestala napĺňať. A to preto, že o futbale na Slovensku rozhodujú ľudia, ktorí mu nerozumejú, resp. nechcú rozumieť. Jedným z priamych podnetov na nečakané rozhodnutie myjavských funkcionárov je aj verdikt disciplinárnej komisie SFZ v súvislosti so zápasom posledného jesenného kola Spartak Myjava - Slovan Bratislava a neprístojnosťami, ktoré sa odohrali na trávniku v jeho závere.


"Futbal sa na Slovensku vyvíja tak, že keby nebolo malých klubov aký je ten náš, liga by ani nebola. Všetci tí veľkí sa na to dávno ´vyprdli´ a svoje peniaze míňajú na iné veci a nie na to, aby sa seriózne venovali futbalu. Keď sme sa my pred štyrmi rokmi prihlasovali do najvyššej súťaže, mali sme na zreteli, že chceme to robiť dôstojne a tak, aby to celé malo zmysel. Pustili sme sa do budovania štadióna, infraštruktúry, riešili sme personálne otázky. Začali sme sa presadzovať aj vo funkciách vo futbalovom hnutí. Mali sme vízie, ale dnes je to už inak. Zistili sme, že vo futbale u nás rozhodujúce slovo majú úradníci a že ľudia, ktorí ho financujú a mali by do toho tiež niečo povedať, sú len využívaní inými. Vo výkonnom výbore Slovenského futbalového zväzu som bol väčšinou v úlohe oponenta. Z celého výkonného výboru som si len ja vedel povedať svoj názor, prípadne Vilo Ondrejka, všetci ostatní sú spokojní s tým, že môžu ísť do Francúzska na tri týždne a tvária sa, že rozumejú futbalu. Preto som sa rozhodol, že odchádzam z výkonného výboru SFZ aj prezídia Únie ligových klubov, neodchádzam však z futbalu. Chcem sa ďalej venovať futbalu na Myjave, vyššie ambície už nemám. Osobne som stratil radosť z futbalu a zmysel, pre ktorý to mám robiť. A nesúvisí to len s rozhodnutím disciplinárnej komisie SFZ po poslednom jesennom zápase so Slovanom Bratislava. Neexistuje rešpekt pred našou prácou, rozhodujú o nás ľudia tak, ako im to vyhovuje."


Pavel Halabrín ešte dodal, že pre spravodlivosť musí byť kritický aj vo vlastných radoch. Myslel tým myjavských futbalistov a realizačný tím. "Veľký podiel viny nesiete aj vy hráči a realizačný tím, lebo v tejto sezóne váš prístup a futbalové výsledky neboli dobré."


Spartak Myjava odstupuje z Fortuna ligy s polsezónnou bilanciou 7 víťazstiev - 5 remíz - 7 prehier a 26 nazbieranými bodmi. To Myjavčanom stačilo na šiestu priečku po jesennej časti súťaže. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies