Fico: Bolo by správne, keby sme pri ďalších pozíciách v EÚ dosiahli konsenzus

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 19:06 • 2 min
Fico: Bolo by správne, keby sme pri ďalších pozíciách v EÚ dosiahli konsenzus

BRUSEL - Slovenský premiér Robert Fico by bol rád, keby sa pri ďalších pozíciách v európskych inštitúciách dosiahol konsenzus.

slovakia

left justify in out

Európski lídri dnes na summite v Bruseli nominovali bývalého luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera ako nového predsedu Európskej komisie (EK). 
     

Fico na tlačovej konferencii uviedol, po prvý raz zažil v Európskej rade hlasovanie, doteraz sa vždy rozhodlo konsenzom. Pri hlasovaní boli proti Junckerovi iba Veľká Británia a Maďarsko. Podľa neho pri tejto otázke neprevládali žiadne emócie a všetkých 28 premiérov a prezidentov sa správalo ako profesionáli. Slovenský premiér si nemyslí, že by kvôli tomu Británia vyvodila nejaké dôsledky. Ocenil postoj britského premiéra Davida Camerona, že má záujem na tom, aby jeho krajina naďalej zostala v EÚ, za čo sa vyslovuje čoraz viac Britov. 
     

Ďalšie posty, ako sú vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a predseda Európskej rady, si budú rozdeľovať dve najsilnejšie frakcie v europarlamente – ľudovci a socialisti. Juncker bol kandidátom ľudovcov, ktorí vyhrali voľby do EP. Fico poznamenal, že niektorí požadujú, aby sa do rozdeľovania postov zaradila aj funkcia šéfa euroskupiny a Európskej centrálnej banky. 
     

Podľa Fica majú oba tábory prehnané predstavy, ktoré sa však budú musieť niekde stretnúť. Pripustil, že do 16. júla, kedy sa v Bruseli uskutoční mimoriadny summit EÚ, už by mohli byť známe mená na tieto posty. Za socialistov bude o týchto otázkach rokovať francúzsky prezident Francois Hollande. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies