Európske trhy zatiaľ vývoj v USA príliš neovplyvnil, zaznamenali mierny rast

NETKY.SK • 1 Október 2013, 13:45 • 2 min
Európske trhy zatiaľ vývoj v USA príliš neovplyvnil, zaznamenali mierny rast

LONDÝN - Akcie na európskych trhoch dnes mierne vzrástli, aj keď sa stále držia pod 3-týždňovým minimom, pod ktoré spadli v pondelok (30. 9.). Mierny posun smerom nahor odráža nádeje investorov, že čiastočné odstavenie vládnych úradov v USA od financií sa čoskoro vyrieši. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty sa od dnešnej polnoci, keď sa v USA začal nový fiškálny rok, dostali prvýkrát po 17 rokoch do platobnej neschopnosti. Dôvodom je fakt, že Kongres sa nedokázal dohodnúť na novom rozpočte, čo znamenalo zastavenie financovania viacerých vládnych programov a služieb. Takmer milión štátnych zamestnancov ostalo od dnešného dňa na nútenej dovolenke, čo sa podľa vlády aj ekonómov nepriaznivo odrazí na ďalšom vývoji americkej ekonomiky.

Niektorí analytici sú však stále optimisti, že republikáni a demokrati si čoskoro sadnú za rokovací stôl a pokúsia sa problém čo najskôr vyriešiť. "Pozastavenie financovania americkej vlády je síce pre trhy momentálne hlavným bodom, no dokiaľ existuje nádej, že tento stav nepotrvá dlho, nemal by zasiahnuť akciové trhy príliš dramaticky," povedal Christian Stocker, analytik z pobočky UniCredit v Mníchove.

Celoeurópsky akciový index Stoxx Europe 600 vzrástol predpoludním o 0,3 % na 311,36 bodu, keď zareagoval najmä na fakt, že aktivita výrobného sektora eurozóny vzrástla v septembri už tretí mesiac po sebe. Na jednotlivých európskych burzách bol dnes dopoludnia vývoj rôzny, keď hlavný index Londýnskej burzy FTSE 100 klesol o 0,1 %, no index Frankfurtskej burzy DAX 30 vzrástol o 0,6 % a Parížskej burzy CAC 40 sa zvýšil takmer o 0,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies