Európska ekonomika sa neprepadne do recesie a bude mierne rásť

NETKY.SK • 5 September 2011, 14:43 • 2 min
Európska ekonomika sa neprepadne do recesie a bude mierne rásť

Európska ekonomika sa neprepadne do recesie a bude mierne rásť

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso očakáva, že európska ekonomika bude naďalej mierne rásť a neprepadne sa do recesie.
      Investori sú ale nervózni. Obávajú sa, že dlhová kríza eurozóny sa môže rozšíriť aj do Talianska i Španielska a tiež, že môže dôjsť k zadržaniu ďalšej splátky z úveru pre Grécko, ak sa krajine nepodarí pre slabé výsledky jej ekonomiky znížiť tento rok rozpočtový deficit tak, ako sa na tom dohodla s veriteľmi.
      "Neočakávame recesiu v Európe. Z najnovšej prognózy komisie vyplýva, že ekonomika by mala mierne rásť," povedal Barroso novinárom počas svojej návštevy v Austrálii.
      Pripomenul, že politici v eurozóne robia všetko pre to, aby zmiernili obavy o vývoj ekonomiky bloku, či už ide o zavádzanie úsporných opatrení na konsolidáciu verejných financií, užšiu hospodársku spoluprácu, alebo sprísnenie limitov pre výšku dlhu a zlepšenie konkurencieschopnosti.
      "Európska únia a euro sú silné a odolné," vyhlásil Barroso.
      Podľa neho je priskoro hodnotiť, či Grécko splní podmienky úveru a zníži schodok verejných financií v tomto roku tak, ako sa na tom vlani dohodlo s veriteľmi. Vláda v Aténach sa však snaží dodržať svoje záväzky. Je to dôležité ako pre Grécko, tak pre celú úniu.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies