EÚ by mala obnoviť dobré ekonomické vzťahy s Ruskom a Čínou, zruší sankcie voči Rusku?

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 12:29 • 2 min
EÚ by mala obnoviť dobré ekonomické vzťahy s Ruskom a Čínou, zruší sankcie voči Rusku?

BRUSEL/MOSKVA – EÚ by sa mala rozhodnúť o ďalších krokoch uvalenia sankcií na Rusko. USA sa snažia na Európu apelovať, aby sankcie predĺžila, kvôli konfliktu na Ukrajine. Deväť európskych štátov ako napríklad Francúzsko, Nemecko a Taliansko sú už pevne rozhodnuté, že zablokujú rozhodnutie o uložení ďalších sankcií, ktoré by mali negatívny vplyv na vzťahy medzi krajinami.

slovakia

left justify in out

Sankcie, ktoré sú momentálne uvalené na Rusko nepovažujú za najšťastnejšie riešenie, nakoľko sú zamerané hlavne proti záujmom jednotlivcov, nie proti ruským obchodným spoločnostiam. V tretej fáze navrhovaných sankcií by sa malo jednať o 3 miliardy eur, ktoré by negatívne ovplyvnili niektoré investície a finančné prostriedky, ktoré má EÚ v Rusku.

 

V prípade uvalenia ďalších sankcií sa otvára možnosť, že Rusko zaujme odvetný postoj voči EÚ. Štáty ako Francúzsko, Slovinsko a Taliansko, ktorých investičný podiel v Rusku je oveľa vyšší ako v ostatných krajinách, nebudú ochotné prijať sprísnené sankcie voči Rusku. Nemecká kancelárka Merkelová povedala, že v zásade bude súhlasiť s prísnejšími sankciami iba za predpokladu, že sa situácia na Ukrajine zhorší.

 

Americký tlak na EÚ je zreteľný, obchod s Ruskom zaznamenal pokles až o 13% po dobu 4 mesiacov. Na druhej strane USA apeluje na Brusel o predĺženie a sprísnenie sankcií voči Rusom. Podľa mnohých členských štátov je veľmi dôležité prijať spoločnú pozíciu so Spojenými štátmi, aby sme mali nejaký vplyv na riešenie ukrajinskej krízy. Odborníci sa zhodujú, že uplatnenie sankcií je jediný nástroj, ktorý môžu použiť, samozrejme, okrem rokovaní, v boji proti kríze na Ukrajine.

 

Dr. Richard Wellings zástupca redakčného riaditeľa v Inštitúte pre hospodárske záležitosti sa vyjadril „Nemyslím si, že uvidíme veľké sankcie na veľké obchodné toky, ako je dovoz energie, pretože by to bolo mimoriadne kontraproduktívne vzhľadom na vlastné záujmy EÚ. V skutočnosti by ktorákoľvek z hlavných krajín EÚ mohla účinne vetovať akékoľvek kolektívne sankcie. Myslím, že to v skutočnosti nie je v kompetencii EÚ v zmysle niektorých ďalších oblastí.“

 

Veľkosť obchodu medzi EÚ a Ruskom tvorí až desaťnásobok veľkosti obchodu medzi USA a Federáciou. Obchod s Ruskom bol hlavným zdrojom rastu za posledné desaťročie, je to potenciálny zdroj ďalšieho rastu aj pre budúcnosť, zatiaľ čo obchod s Amerikou je omnoho viac stagnujúci a je zrejmé, že americký vplyv zaznamenal pokles v globálnej ekonomike.

 

Dôvodom prečo USA tlačí na EÚ v otázke sankcií je, že rapídne oslabujú hospodárstvo v celej Európe, ktoré dávajú Spojeným štátom väčší vplyv v rozhovoroch o obchodných dohodách medzi USA a EÚ. V prípade ak by došlo k posilneniu obchodu v Euroázií pri odstránení určitých bariér tohto regióny, ktorý má obrovský potenciál by došlo k marginalizácii americkej ekonomiky.
 
Postupne sa meniace modely svetového obchodu EÚ s Ruskom a Čínou, postupne čoraz rýchlejšie rastú a väzby týchto krajín majú čoraz viac prepojení. Faktom ostáva, že vzťahy medzi Nemeckom a Spojenými štátmi ochladli. Amerika už nie je prvoradá pre nemecké hospodárstvo, svoju pozornosť obracia smerom k Rusku a Číne.


Situácia vo Veľkej Británii je trochu iná, obzvlášť v tomto období, kedy vystupuje z EÚ. Jej záujmy sa môžu zamerať na dobré vzťahy s USA, najmä vzhľadom na význam finančného sektora a obchodu medzi týmito dvoma krajinami.
 
 
 

 

 
 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies