Do slovenských kín prichádza film Anjeli režisérky Alice Nellis

NETKY.SK • 3 Október 2014, 09:21 • 2 min
Do slovenských kín prichádza film Anjeli režisérky Alice Nellis

BRATISLAVA - Slovenské kiná začnú budúci týždeň premietať film Anjeli českej režisérky a scenáristky Alice Nellis. Snímka vznikla na motívy novely českého spisovateľa Michala Viewegha Andělé všedního dne.

slovakia

left justify in out

Autor knihu napísal v roku 2007 ako reakciu na stratu blízkeho. Vzhľadom na prekonaný infarkt a následnú rekonvalescenciu však prenechal konečnú úpravu filmového scenára režisérke Alici Nellis. Tá je tak zatiaľ jedinou ženou, ktorá sfilmovala knihu Michala Viewegha. „Michal je veľkorysý, nestál mi za chrbtom,“ ocenila režisérka. Nakrúcanie filmu sa uskutočnilo minulý rok za spolupráce Českej televízie a RTVS.

Autor pritom sám priznal, že v existenciu anjelov neverí. „Prežil som síce niečo blízke smrti a v anjelov neverím, no rád citujem jeden aforizmus: 'V Boha neverím, ale chýba mi.' Tak to by som rád uplatnil aj na anjeloch,“ povedal. 

 

Príbeh snímky je zasadený do prostredia súčasnej Prahy, kde sleduje osudy niekoľkých postáv počas jedného zásadného dňa v ich živote. Známe herečky a herci Bolek Polívka, Zuzana Kronerová, Ondřej Sokol, Zuzana Bydžovská či Klára Melíšková stvárnili ľudí, ktorí si nechávajú dobrovoľne pretekať život pomedzi prstami. Anjelské krídla nad nimi do poslednej chvíle držia neviditeľní strážcovia a pomocníci v podaní Mariána Labudu, Vojtěcha Dyka, Elišky Křenkovej a Vladimíra Javorského. Anjeli sú prekvapení prekážkami, ktoré ich chránenci sami sebe dobrovoľne stavajú do cesty a snažia sa ich previesť ich najťažším dňom. Napriek tomu, že by mali byť len nestrannými pozorovateľmi, im to nedá, aby sa aspoň čiastočne nepokúsili zachrániť situáciu. 

 

Film náročný na špeciálne efekty je vystavaný s humorným nadhľadom. Štáb pri jeho nakrúcaní čelil mnohým výzvam. „S kamerou sme často liezli po výškach, po mostoch a pohybovali sa na náhorných plošinách," priblížila režisérka. Čiernu komédiu producentsky zastrešil Rudolf Biermann, ktorý má na konte už niekoľko filmových adaptácií kníh Michala Viewegha ako Román pro ženy (2004), Účastníci zájezdu (2006), Nestyda (2008) či Román pro muže (2010). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies