Cipár: Financovanie cirkvi neznamená len koľko štát dáva

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 10:50 • 2 min
Cipár: Financovanie cirkvi neznamená len koľko štát dáva

BRATISLAVA – Hovoriť o financovaní cirkví a náboženských spoločností neznamená podľa dlhoročného spolupracovníka Ústavu pre vzťahy štátu a cirkví Mariána Cipára hovoriť len o tom, koľko štát cirkvám dáva. Ako povedal, je potrebné povedať, že neexistuje ideálny alebo univerzálny model vzťahu štátu a cirkví.

slovakia

left justify in out

„Je to o solidarite, záujme a pochopení života v cirkvi. V tomto prípade odluku štátu a cirkví nemusíme brať ako čosi negatívne, ale ako výzvu pre našu angažovanosť v živote tej – ktorej cirkvi,“ povedal Cipár.

Cipár je autorom 31. vydania praktickej príručky pre každého kresťana z edície Viera do vrecka, ktorú prináša už tretí rok saleziánske Vydavateľstvo Don Bosco. Najnovšie vydanie sa venuje téme odluky cirkví od štátu. Ako povedal pre agentúru SITA riaditeľ vydavateľstva Ján Miško, júlová edícia s názvom „Odluka cirkví od štátu“ sa zameriava na vzťah štátu, cirkví a náboženských spoločností, ktoré sú ovplyvňované mnohými faktormi. Príručka podľa neho ponúka praktický prehľad historického vývoja a model financovania cirkví vo Francúzsku, v Spojených štátoch amerických, Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku či Španielsku. „Sme radi, že môžeme verejnosti priniesť pohľad aj na túto citlivú tému,“ povedal Miško. 

Zároveň pripomenul, že na základe výsledkov sčítania ľudu v roku 2011 tvoria veriaci viac ako 70% obyvateľov Slovenska. Slovenská republika vníma cirkvi a náboženské spoločnosti vo svojich oficiálnych dokumentoch ako dôležitú súčasť kultúrneho sociálneho života štátu. Príručka dáva odpovede na otázky o financovaní cirkví, o nastavenom rozpočtovom systéme financovania, dopadoch odluky, ale aj o možnom modely financovania cirkví na Slovensku. 

Saleziáni prostredníctvom vydavateľstva Don Bosco prinášajú podľa hovorcu slovenskej provincie saleziánov Petra Nováka čitateľom tituly, v ktorých nájdu odpovede nielen na náboženské otázky, ale aj na citlivé otázky zo života spoločnosti. Takto už vyšli témy venované pedofílii, celibátu, antikoncepcii, umelému oplodneniu, rozvodom, politickým voľbám, komunizmu... „V najbližšom období sa viac zameriame na tému sexuality, jej pochopeniu v živote človeka, ale najmä novému pohľadu Cirkvi, ktorý doteraz na Slovensku zaznieva len veľmi sporadicky,“ povedal Peter Novák pre agentúru SITA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies