Chelsea, Arsenal a Leicester sa dištancujú od dopingu

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 09:56 • 2 min
Chelsea, Arsenal a Leicester sa dištancujú od dopingu

LONDÝN - Elitné londýnske futbalové kluby Chelsea a Arsenal a tiež líder najvyššej anglickej súťaže Leicester City kategoricky odmietli spojenie s lekárom Markom Bonarom, ktorého meno dopingovo zarezonovalo po zverejnení zistení The Sunday Times.

slovakia

left justify in out

Periodiku sa utajenou kamerou podarilo získať od Bonara informáciu, že v uplynulých šiestich rokoch liečil viac ako 150 športovcov aj s použitím zakázaných látok. Boli vraj medzi nimi aj bývalí či súčasní futbalisti spomenutých klubov Premier League. Bonarovu prax už v roku 2014 preverovala britská antidopingová agentúra UK Anti-Doping (UKAD), ale prípad uzavrela s tým, že nemá dostatok informácií ani kompetencií vyšetrovať lekára pôsobiaceho mimo športovej sféry.

 

"Počas výkonu svojho povolania som nikdy nebol v styku so žiadnym prvoligovým futbalovým klubom či hráčom. Nepredpisoval som androgénnu hormonálnu terapiu za účelom zvyšovania výkonnosti. Liečil som iba ľudí so symptómom nízkej hladiny hormónu," reagoval na obvinenia Bonar prostredníctvom twitteru.

 

Podľa The Sunday Times však Bonar športovcovi v utajení tvrdil niečo iné. Pracoval vraj s niekoľkými futbalistami z niekdajších či súčasných kádrov Chelsea, Arsenalu a Leicesteru. Objektívny dôkaz potvrdzujúci tieto obvinenia však neexistuje. Všetky tri kluby sa od lekára dištancovali a poukázali na svoje antidopingové programy. "Sme extrémne sklamaní, že The Sunday Times publikovalo nepodložené obvinenia týkajúce sa nášho klubu, hoci na to nie sú dôveryhodné dôkazy," reagoval Leicester City a v podobnom duchu sa niesli aj vyjadrenia z Emirates Stadium a Stamford Bridge.

 

Článok neušiel pozornosti vládnych inštitúcií. Ministerstvo kultúry, médií a športu už nariadilo vyšetriť postup UKAD, ktorá v roku 2014 mala k dispozícii výpoveď nemenovaného športovca. Kauzu však posunula ďalej s tým, že nespadá do jej pôsobnosti. Na Bonarove aktivity si mala posvietiť Generálna lekárska rada. Tá konštatovala, že Bonar nemá licenciu na výkon medicínskej praxe vo Veľkej Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies