Chalupárom postavili garáže, budú do nich nosiť odpad

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:38 • 2 min
Chalupárom postavili garáže, budú do nich nosiť odpad

Chalupárom postavili garáže, budú do nich nosiť odpad

slovakia

left justify in out

img

Projekt s názvom Zberné miesta pre separovaný zber realizuje v týchto dňoch obec Vígľašská Huta - Kalinka v okrese Detva. Jeho cieľom je priblížiť obyvateľom obce a početnej skupine chalupárov miesta, kde môžu privážať separovaný odpad.
"Na siedmich miestach v obci a jej jednotlivých častiach sme postavili montované garáže, v ktorých budú už čoskoro osadené nádoby na triedený odpad," povedal TASR starosta obce Pavel Tuhársky. Občania i chatári tak budú môcť odpad prinášať na zberné miesto a obec tak môže tento v pravidelných intervaloch vyvážať.
Doteraz bol totiž zber triedeného odpadu v obci problémom. Pri jeho organizovaní narážali občania na neriešiteľné prekážky, spočívajúce v nedostatočnej sieti miestnych komunikácií, v ich zlom technickom stave a dostupnosti osád a to hlavne v zimnom období. Garáže sú dnes už postavené v blízkosti najväčšieho sústredenia stáleho i "víkendového" obyvateľstva.
Obec s asi 350 obyvateľmi v súčasnosti eviduje 306 nehnuteľností, ale len 102 je trvale obývateľných. Zvyšok tvoria chaty a chalupy roztrúsené po kopcoch širokého chotára.
Na projekt získalo Servisné centrum pre mikroregión Podpoľanie grant vo výške 4900 eur z Nadácie Dexie banky. Ďalších 20 % tvorí spoluúčasť obce.
Obec Vígľašská Huta - Kalinka je súčasťou mikroregiónu Podpoľanie. Projekt nadväzuje na rozvojové aktivity obce definované v pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce, a to najmä v oblasti environmentálneho rozvoja.
Servisné centrum pre mikroregión Podpoľanie je pilotný systém koordinácie samospráv pre získavanie verejných financií. Centrum poskytuje prehľadnú, účelnú a efektívnu koordináciu finančnej pomoci pre obce a mestá mikroregiónu Podpoľanie z fondov EÚ a SR.
Centrum získalo na svoju činnosť podporu prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu vo výške 480.185 eur a zo štátneho rozpočtu SR vo výške 84.739 eur.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies