Českí lekári sa snažia ženy uchrániť pred cisárskym rezom, bábätko v maternici dokážu otočiť

NETKY.SK • 8 Október 2015, 16:00 • 2 min
Českí lekári sa snažia ženy uchrániť pred cisárskym rezom, bábätko v maternici dokážu otočiť

JIHLAVA - Komplikácie pri pôrode a nutnosť cisárskeho rezu sú častým a vzrastajúcim problémom na celom svete. Ako informoval portál rozhlas.cz, v Taliansku sa chirurgickým zákrokom narodí až 40 percent detí a v Grécku je ich počet ešte väčší.

slovakia

left justify in out

"Používame metódu, ktorou sa snažíme bábätko otočiť vnútri tela matky a umožniť jej prirodzený pôrod,“ vysvetluje primár gynekologicko-pôrodníckého oddelenia jihlavskej nemocnice Aleš Roztočil. Metódu otáčania plodu sa naučil pred dvadsiatimi rokmi vo Švédsku a teraz sa pokúša pomáhať ženám v Česku a blízkych končinách.

 

Metódu začali aplikovať koncom augusta a zatiaľ sú jedinou nemocnicou na Vysočine, pričom očakávajú aj pacientky z iných kútov. 

Keď je dieťa pred pôrodom otočené nožičkami dolu, pôrodníci ho dokážu otočiť. Rodička dostane infúziu s látkou, ktorá uvoľní svalstvo. Lekár dá najskôr pravú ruku na zadoček dieťaťa zatlačí ho dohora. Potom položí ľavú ruku na hlavičku a posunie ju dolu k panvovému vchodu. Proces trvá približne dve minúty, ak sa to však v danej dobe nepodarí, nepôjde to vôbec. "Rodičky nevnímajú zákrok ako príliš bolestivý,“ popisuje Aleš Roztočil. 

 

Pri prvorodičkách je úspešnosť otočenia bábätka 40 percent. U žien, ktoré už rodili je úspešnosť až 60 percent, pretože maternica plod neobopína tak pevne. Obrat dieťatka sa robí medzi 36. a 38. týždňom tehotenstva. Metóda sa nerobí ženám s hmotnosťou nad 100 kg, s cisárskym rezom v anamnéze, s nedostatkom plodovej vody a s ohrozeným plodom. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies