Bývalý český policajt a potápač zo Sumatry pomáha chrániť našu prírodu

NETKY.SK • 11 August 2020, 11:1 • 2 min
Bývalý český policajt a potápač zo Sumatry pomáha chrániť našu prírodu

Bol na Sumatre i Ugande a chystá sa aj do Konga. Jedným z jeho snov je východ Ruska. Milan Jeglík je českým nadšencom a ochranárom prírody a aj vďaka svojím aktivitám čas neraz trávi aj v krajine medzi Tatrami a Dunajom.

slovakia

left justify in out

Nachádza sa tu najmä z dôvodu dôležitej misie, keď pomáha monitorovať pohyb či stravovacie návyky zvierat. No je za ním aj mnoho ďalších aktivít. Je aj spoluzakladateľom a predsedom neziskovej organizácie Prales dětem, ktorá je aktívnou súčasťou celosvetového hnutia ochranárov prírody a jej činnosť má dosah na viaceré kontinenty. Súčasťou pôsobenia organizácie sú aktivity proti pytliakom i ochrana kriticky ohrozených zvierat.

 

img

 

Monitoring

Na Slovensku majú dohodu o spolupráci so Štátnou ochranou prírody na monitoringu Kremnických vrchov a spolupracujú aj s Chránenou krajinnou oblasťou Štiavnické vrchy. „Práve teraz robíme v týchto územiach monitoring, predovšetkým medveďov hnedých a vlkov,“ povedal s tým, že odoberajú srsť alebo trus na vzorky genetickej analýzy, ktorú následne skúmajú odborníci z pražskej Karlovej univerzity. „Je to naozaj prvý, komplexný a ucelený program, alebo projekt na zistenie počtu medveďov na Slovensku,“ doplnil bývalý policajt s tým, že sa odoberajú aj vzorky potravy. „Pretože je tu určitý tlak, že sa neustále zvádza na vlkov aj napadnutie hospodárskych zvierat,“ vysvetlil.

 

 

Strašidlo

Jeglík dodal, že práve vďaka tejto analýze bude možné približne zistiť realitu. „Aké percento potravy tvoria u týchto šeliem hospodárske zvieratá,“ spresnil. Existuje totiž aj podozrenie na falšovanie týchto skutočností, a to z pragmatických dôvodov. „Napríklad v Česku máme skúsenosti, že ovce, ktoré potrhali napríklad túlavé psy, tak sa vydávajú za vlkov, pretože keď je to písané na vlky, tak ten poľnohospodár dostane kompenzáciu od štátu,“ spresnil s tým, že iná príčina smrti vylučuje práve finančnú náhradu. „Z tých vlkov sa stáva také strašidlo, ktoré otvára kompenzačné zdroje a nemusí to byť vždy pravda,“ dvihol varovný prst a dodal, že na Slovensku robia aj monitoring na území Nízkych Tatier.

 

 

Sumatra

V roku 2009 začali so zaujímavou činnosťou, ktorou chcú pomôcť zachrániť pralesy. Za oblasť pôsobenia si vybrali Sumatru v Indonézii, pričom táto destinácia nebola náhodnou. „Ja som tam predtým dlhodobo žil, živil som sa potápaním. A vlastne ma dosť veľmi oslovil tropický dažďový prales,“ naznačil s tým, že chcel pridať ruku k dielu a pomôcť matke prírode tak, že pomôže odkúpiť časť tohto pralesa.

 

 

Proti pytliakom

Súčasťou je aj činnosť proti nelegálnym poľovníkom. „V ochrannom pásme na hranici s Národným parkom máme svoju protipytliacku hliadku, ktorá stráži nielen našu rezerváciu, ale aj blízke okolie. Monitorujeme ohrozené druhy zvierat, zameriavame sa špeciálne na sumatrárske tigre,“ spresnil s tým, že mali aj niekoľkoročnú spoluprácu s národným parkom a sústredili sa aj na vzdelávanie ľudí v tejto oblasti.

 

img

 

Korytnačky a oko

Ďalší projekt nesie názov Blue life a nachádza sa len približne 300 km ďalej – v Indickom oceáne. „V spolupráci s vládou máme päťročnú zmluvu o ochrane korytnačiek na ostrove Bankaru. Financujeme v Indonézii dve neziskové organizácie, ktoré podporujeme v tejto činnosti, školíme tých ľudí a oni vlastne vykonávajú priamu ochranu pod naším dohľadom a financovaním,“ objasnil Jeglík s tým, že veľmi úspešný práve aj svetový monitorovací projekt Oko zeme. „Zameriava sa na monitorovanie zvierat pomocou foto-pascí, nielen na Slovensku a nielen v Indonézii,“ povedal s tým, že na Slovensku sa projekt volá Oko medveďa a na Sumatre Oko tigra.

 

 

Ďalšie plány

Organizácia má aj ďalšie plány. Rok monitorovala súkromnú rezerváciu na ochranu nosorožcov v Ugande a najnovšie sa chystá aj na pomoc gorilám do Konga. „Postupne sa nám otvárajú brány do ďalších krajín. Máme otvorené dvere aj na Kostariku na pomoc pri monitoringu v niektorých národných parkoch a možno, výhľadovo, ak sa to podarí, tak taký náš veľký cieľ a sen je pomoc pri monitoringu tigrov na ďalekom východe Ruska,“ uzavrel bývalý policajt a potápač.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona