Bývalá agentka MI5: EÚ sa snaží chrániť banky pred Bitcoinom

NETKY.SK • 24 December 2017, 16:17 • 2 min
Bývalá agentka MI5: EÚ sa snaží chrániť banky pred Bitcoinom

LONDÝN – Spustenie obchodovania s bitcoinovými termínovými kontraktmi postavilo kryptomeny do pozornosti hlavných finančných inštitúcií. Zatiaľ čo Chicago Board Options Exchange (CBOE) a Chicago Mercantile Exchange (CME) sú označované za priekopníkov na trhu s futures kontraktmi, vlády a organizácie po celom svete už zvažujú dôležité rozhodutia v tomto smere.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stanovisko eurokomisárky

 

Nedávno sa objavili správy, že štáty EÚ súhlasili so zavedením prísnejších pravidiel v súvislosti s používaním kryptomien. Cieľom je najmä znižovanie miery prania špinavých peňazí a daňových únikov, to však vyžaduje väčšiu transparentnosť aj od samotných búrz.

 

"Dohoda prinesie väčšiu transparentnosť, aby zlepšila prevenciu prania špinavých peňazí a zastavila financovanie terorizmu," povedala česká eurokomisárka pre spravodlivosť, práva spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

 

img

Sídlo britskej tajnej služby MI5

 

Britská tajná služba MI5

 

Bývalá dôstojníčka MI5 Annie Machonová v rozhovore pre RT však povedala, že rozhodnutie Európskej únie sprísniť predpisy pre burzy s kryptomenami sa robí predovšetkým na ochranu záujmov veľkých bánk.

 

"Myslím si, že tu máme stále rovnakú situáciu, akú vidíme posledných 30 rokov. Keď sa na internete objavia nové formy technológií, ktoré spochybňujú obchodné modely zavedených podnikov, tak proti nim okamžite zasahujú vlády a medzinárodné organizácie, aby sa pokúsili ochrániť staré obchodné modely," povedala Machonová.

 

img

Bývalá agentka MI5 Annie Machonová

 

"Mohli sme to vidieť pri médiách, kde sa pirátstvo stalo pre nich novou hrozbou a vlády sa pokúsili potlačiť tento trend zákonmi. Myslím si, že to bude rovnaké aj teraz. Ak máme niečo, čo decentralizuje peňažnú zásobu a ohrozuje súčasný obchodný model bánk, tak sa bude proti tomu samozrejme bojovať."

 

Zločinci používajú aj banky

 

Machonová pripustila, že zločinci budú nevyhnutne používať Bitcoin a iné kryptomeny, avšak to ich nezastaví pred používaním bánk, tak ako doteraz. Práve tento fakt poslúži ako jednoduchá výhovorka na to, aby sa opäť mohlo narušiť súkromie ľudí.

 

img

 

"Akékoľvek zásahy do našich práv na súkromie na internete sa vždy ospravedlňujú tým, že sa snažia zastaviť pranie špinavých peňazí alebo sa pokúšajú zastaviť terorizmus či pedofíliu alebo čokoľvek iné. Myslím si, že väčšina používateľov Bitcoinu to pravdepodobne robí legitímne a teda majú legitímny záujem aj na dodržiavaní ich práva na súkromie," pokračovala Machonová.

 

Bitcoin a iné kryptomeny mali v minulosti zlú povesť najmä kvôli trhom na dark webe. Machonová však pripomína, že aj niektoré banky majú maslo na hlave.

 

"Zločinci budú určite používať kryptomeny, ale tí istí zločinci už dlhé roky používajú banky. Koľko bánk bolo prichytených pri praní špinavých peňazí v obrovských množstvách a dostali obrovské pokuty za pranie sivých a čiernych peňazí najmä z obchodu s drogami? Možno by EÚ mala zatvoriť aj naše banky."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies