Bieloruský guliar Michnevič dostal doživotie

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 15:17 • 2 min
Bieloruský guliar Michnevič dostal doživotie

MOSKVA - Bielorus Andrej Michnevič si už na súťažiach guľou nezavrhá. Za druhý dopingový prešľap v kariére dostal od národnej atletickej federácie doživotný dištanc.

slovakia

left justify in out

Bodku za jeho kariérou pravdepodobne dal pozitívny test B-vzorky z majstrovstiev sveta 2005, kde skončil šiesty. Jeho najväčším úspechom zostane bronz z olympijských hier 2008 v Pekingu. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) nariadila spätne otestovať vzorky zo svetového šampionátu s využitím nových metód, ktoré v minulosti neboli známe. Vďaka nim odhalili vo vzorkách aj látky, ktoré v čase prvého testovania nebolo možné určiť. Na zoznam podozrivých sa takto dostali okrem Michneviča aj jeho krajania Ivan Tichon, Vadim Deviatovskij a Nadežda Ostapčuková a Rusky Tatiana Kotovová a Oľga Kuzenkovová. IAAF v marci začala disciplinárne konanie so šesticou atlétov. Ostapčukovú v septembri minulého roku potrestali zastavením činnosti na jeden rok za nález na anabolický steroid metenolón z olympijských hier v Londýne, kde pôvodne získala guliarske zlato.

Majster sveta z roku 2003 Michnevič sa prvý raz previnil voči pravidlám o dopingu v roku 2001 a odpykal si dva roky. Teraz tvrdí, že je nevinný, a chce sa obrátiť na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

Ak IAAF potvrdí jeho trest a diskvalifikuje ho, vo výsledkovej listine MS 2005 si polepší aj Slovák Mikuláš Konopka, ktorý sa posunie z jedenásteho na desiate miesto. Konopka musel predčasne ukončiť kariéru - takisto pre doping. Michnevič by mohol prísť aj o ďalšie cenné kovy, ktoré získal po roku 2005: bronzy z MS 2007 a MS 2011, striebro z ME 2006 a zlato z ME 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies