Bachledova dolina v Ždiari žije cez víkend Goralskými folklórnymi slávnosťami

NETKY.SK • 12 August 2023, 14:30 • 2 min
Bachledova dolina v Ždiari žije cez víkend Goralskými folklórnymi slávnosťami

ŽDIAR – V poradí 27. ročník trojdňových Goralských folklórnych slávností v Bachledovej doline v Ždiari cez víkend pokračuje. Cieľom podujatia je zachovať a prezentovať tradičnú goralskú kultúru, zvyky, tradície a remeslá. Program sa koná priamo pod Chodníkom korunami stromov v nadmorskej výške 1200 metrov.

slovakia

left justify in out

V rámci programu sú v sobotu pripravené vystúpenia pre deti a následne sa predstavia aj umelci, ako Sima Magušinová, Iconito, Peter Bič Project a Štefan Štec. Od 18.00 h je na programe goralská zábava. V nedeľu (13. 8.) zas vystúpia goralské folklórne miestne, ale aj zahraničné súbory. Chýbať nebude ani Goralská súťaž.

 

"Pôjde o súťaže pre verejnosť, ako napríklad v pílení dreva, zatĺkaní klincov, jedení bryndze a podobne," spresnil marketingový manažér strediska Michal Rusiňák. Podľa neho je obľúbenou súčasťou festivalu aj takzvaná remeselná dedinka, ktorá ponúka napríklad ukážky tradičnej výroby syrov. 

Slávnosti tiež ponúkajú možnosť spoznať pastierske hry a spôsob života v horských nehostinných podmienkach. Návštevníci uvidia i výrobu ždiarskych čepcov a svadobnej party, ždiarskej valašky-čupagy, drevených šindľov či korytiek.

 

"Každý, kto na Bachledku príde, zažije výrobu hrablí, kožených zápästkov či družbovských klobúkov. Odhalíme tajomstvo výroby ždiarskych súkenných nohavíc, no a určite dokážu zaujať aj výšivky ždiarskych košieľ, či už sú to staré karpatské krížikové výšivky alebo výšivky makov na plátenných mužských košeliach a ešte oveľa viac," uvádza stredisko, ktoré podujatie chystá spolu s obcou Ždiar. Tá na svojej webovej stránke informuje, že k dispozícii bude aj kyvadlová doprava zo Strednice do Bachledky a späť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Bachledka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies