Zavárame marhule a varíme lekvár. Gurmán Marhuľový kompót.
Marhuľový kompót.
Na prípravu marhuľového kompótu potrebujeme zrelé umyté , odkôstkované marhule a nálev. Ten si pripravíme podľa množstva ovocia tak, že na 1 liter vody dáme 450 g kryštálového cukru, rozpustíme na miernom ohni, necháme vychladnúť. Marhule poukladáme do pohárov šupkou smerom nahor, zalejeme nálevom, dobre uzatvoríme. Sterilizujeme asi 10 minút na 80°
Marhuľový lekvár.
Potrebujeme asi 4 kg marhúľ, 1 kg kryštálového cukru, 1 kg želírovacieho cukru, 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Marhule umyjeme, odkôstkujeme, pokrájame na malé kúsky, nasypeme cukor, kyselinu a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny. Keď sú rozvarené, rozmixujeme ich ponorným mixérom a ešte dovaríme asi 30 minút. Uvarený lekvár nalejeme do pripravených pohárov, uzavrieme, obrátime hore dnom, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies