BRATISLAVA - Mnohé slovenské domácnosti sú pri príprave vianočného pečiva veľmi konzervatívne. Najčastejšie sa u nás pečú vanilkové rožky a linecké kolieska, priemerná domácnosť vyprodukuje asi osem druhov koláčov a väčšinou pečú ľudia podľa stále rovnakých receptov.
Preto ak vám dochádzajú nápady čo ešte upiecť, nechajte sa inšpirovať našími ďalšími vianočnými receptami.
A nezabúdajte, že:
- Koláče by mali byť upečené v takom predstihu, aby sa v chlade ( maximálne do 5 ° C ) dobre preležali a chute a náplne sa spojili.
- Pri miesení ciest by mali mať všetky suroviny rovnakú teplotu.
- Cesto pôjde ľahko vyvaľkať a vytvarovať, ak ho necháme do druhého dňa odpočinúť v chladničke.
- Ideálna teplota pre získanie doružova prepečenej vianočnej dobroty je 180 ° C. Pri nízkej teplote vyteká tuk, pri vysokej zase cesto rýchlo zhnedne, ale nie je upečené.
Ak pečiete koláče s náplňami, nezabudnite:
- do džemu pridať ovocnú šťavu a piškótové omrvinky,
- orechy povariť v mlieku či smotane a zahustiť piškótami,
- tukovú náplň ochutíme kávou či kvapkou destilátu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies