BRATISLAVA - Rybacia polievka má tú zvláštnosť, že sa pripravuje z rybích hláv, ktoré predstavujú prirodzený odpad pri príprave Vianočného kapra. Hlavy sa poriadne umyjú a zbavia očí. Ak práve nemáte viac rybích hláv, môžete použiť kúsok ryby a tak vznikne rybacia polievka. Tak ako pri slepačej alebo hovädzej polievke dávajú polievke najsilnejšiu chuť najmä kosti, preto ak používate rybu a nie hlavu musíte použiť viac ryby. Pri predstave polievky, ktorá sa varí z rybacích hláv, nie je hneď každý nadšený. Nenechajte sa však odradiť predstavami a skúste si túto polievku uvariť - budete príjemne prekvapený.
Suroviny:
Hlavy z kaprov, alebo 1 menší celý kapor, vnútornosti (ikry, mlieč, pečeň), 1 mrkvu, 1 kaleráb, 1 zeler, olej, rybací bujón, soľ, bobkový list, čierne celé korenie, nové korenie, cibuľu, cesnak, krupicu na zahustenie
Príprava:
1. Do hrnca s vodou vložíme očistenú cibuľu, cesnak, korenie, soľ, očistené kúsky rýb, vnútornosti a uvaríme do mäkka.
2. Zeleninu očistíme, postrúhame na veľkom strúhadle.
3. Keď je mäso mäkké, vývar zlejeme, odložíme, rybu oberieme od kostí, vnútornosti nakrájame na malé kúsky.
4. Vo väčšom hrnci opražíme zeleninu na oleji, podlejeme troškou vývaru a podusíme. Pridáme bujón, ostatný vývar a vložíme pripravené mäso a vnútornosti.
5. Na záver prisypeme za hrsť krupice, necháme prejsť varom a dosolíme podľa chuti.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies