Tri desiatky kuchárov varili v obci tradičné jedlá Hontu - Kultúra Takmer tri desiatky jedál od 29 kuchárov hodnotila porota počas IV. ročníka podujatia Tradičná chuť Hontu, ktoré sa konalo tento víkend v obci Senohrad v okrese Krupina.
Takmer tri desiatky jedál od 29 kuchárov hodnotila porota počas IV. ročníka podujatia Tradičná chuť Hontu, ktoré sa konalo tento víkend v obci Senohrad v okrese Krupina. Akcia má za cieľ uchovávať a podporovať tradičné jedlá a suroviny, ktoré sa vypestujú priamo v danom prostredí.
Kulinárska súťaž sa niesla v rámci hesla Podporujeme tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov. Prihlásení kuchári súťažili v šiestich kategóriách. "Spod ich rúk vychádzali také jedlá ako napríklad demikát, makové šúľance či hrachová polievka," povedala TASR starostka Senohradu Oľga Bartková.
Súťažiacich hodnotila odborná porota, pozostávajúca zo zástupcov Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre, Jednoty dôchodcov, ako aj šéfov vybraných reštauračných zariadení v regióne Hontu.
Podľa riaditeľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory (RPPK) v Krupine Dušana Mozoľu o súťaž i podujatie ako také je v dedinách Hontu z roka na rok väčší záujem. "Putovný lopár, ktorý si organizátorské obce každý rok predávajú si tento rok prevzali zástupcovia mesta Krupina, kde sa na budúci rok uskutoční už piaty ročník súťaže," uviedol.
Organizátormi boli tento rok RPPK Krupina, občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska a Obec Senohrad.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies