Veľká Noc sa nám už tradične spája aj s množstvom dobrého jedla.
Najväčšie kresťanské sviatky - Veľká Noc, ktorá tento rok pripadá na 20. apríla, sa nám okrem duchovného odkazu zmŕtvychvstania Ježiša Krista spája aj s mnohými svetskými radosťami, predovšetkým dobrým jedlom.
Na Slovensku je bohatá tradícia veľkonočných dobrôt, ktorú mnohé rodiny dodržiavajú aj dnes. Zároveň ich kombinujú s rôznymi modernejšími jedlami a zvykmi. Čo teda nemohlo chýbať na veľkonočnom stole u našich predkov, čo z toho zachovávame aj dnes a ako si spestríte veľkonočné sviatky v kuchyni vy?
Základom, ktorý dodržiava snáď každá domácnosť sú vajíčka, ktoré sú nielen symbolom zrodu nového života, ale aj skvelým dekoratívnym prvkom veľkonočných sviatočných stolov. Zvykneme ich farbiť a zdobiť na rôzne spôsoby, jedia sa varené, v šalátoch, ako súčasť obložených mís, robia sa z nich rolády, slané pochutiny, plnky k pečenému mäsu, ale aj typická veľkonočná hrudka, v niektorých regiónoch známa ako sirek, či syrek, ktorá sa robí z mlieka, vajec a korenín.
Ďalšou typickou veľkonočnou potravinou je šunka, ktorá symbolizuje telo Ježiša Krista. Dnes ju obľubujeme plnenú chrenom, tradične sa jedávala pečená, solená, korenená, premasťovaná cesnakom.
Na niektorých miestach, najmä na východe Slovenska sa stále pečie na Veľkú Noc domáci chlieb s krížom, ktorý symbolizuje Ježišove ukrižovanie.
Posledné dni pred vrcholom sviatkov - Veľkonočnou nedeľou sa ľudia zvykli postiť, vyhýbať mäsu, vajciam, syrom, a jedli najmä múčne jedlá, strukoviny, zeleninu, zemiaky, kaše, kapustu, aj bielu polievku z nej. Dnes sú v dňoch pred veľkonočnou nedeľou preferované jedlá zo špenátu a rôzne chutné šaláty zo špargle, rukoly, medvedieho cesnaku, ale aj šošovicová, fazuľová či zemiaková polievka.
Okrem šalátu sa často na Veľkú Noc pripravuje aj plnka z vajec, rôznych korenín, pečiva, šunky, petržlenu, či veľkonočná baba na slano z údeného mäsa.
K Veľkej noci, samozrejme, patria sladkosti a dezerty na rôzne spôsoby. Šikovné gazdinky vedia vyčariť rôzne zákusky v tvare veľkonočných zvierat, kuriatok, zajačikov, kvetov či barančekov. Na mnohých sivatočných stoloch vládne sladký (alebo niekde aj slaný) veľkonočný baranček, časté sú bábovky, rôzne kysnuté koláče.
Typickými tradičnými koláčmi z histórie sú mazanec z múky, cukru, kvasníc, mlieka a vajec, alebo mliečny koláč z kysnutého cesta, plnený vanilkovým krémom, podávaný s ovocím a čokoládovou polevou.
Ku hlavným chodom sa v mnohých domácnostiach podávajú zemiakové šaláty, k oslavám po pôste patrí mäso - či už jahňacie, králičie, klobásky, šunka, mnoí však dnes volia aj rybu či kura.
Ak chcete niečo modernejšie, vyskúšajte šunkovo-syrovú roládu s avokádom, alebo čo takto špenátovo-cesnakovú roládu? Prekvapte rodinu veľkolepým dezertom - veľkonočnými cheescake vajíčkami.
Vrcholom sviatočného veľkonočného stola je vydarená bábovka v tvare baránka ako hlavného symbolu Veľkej Noci - obete Ježiša Krista. Kedysi sa robil v hlinených formách, z kysnutého alebo treného cesta. Tento dezert vznikol najmä preto, že nie každá rodina si mohla kedysi dovoliť mäso. Dnes je najobľúbenejšou veľkonočnou sladkosťou a dekoráciou. Zdobený je cukrom, bielou polevou, často aj zelenou vetvičkou, mašličkou či inými ozdobami, tróniaci medzi kraslicami v strede stola. Pustíte sa do jeho príprav tento rok?
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies