BRATISLAVA - So stresom možno bojovať aj s pomocou niektorých potravín. Konkrétne ide o potraviny s vysokým obsahom magnézia, ktorého spotreba v organizme v dôsledku vplyvu stresových faktorov narastá. Nedostatok magnézia sa pritom spája napríklad so vznikom inzulínovej rezistencie, zvýšeným tonusom hladkého svalstva, poruchami metabolizmu tukov, ale aj s celým radom srdcovocievnych ochorení.
Medzi potraviny s najvyšším obsahom magnézia patria podľa Kataríny Babinskej z Fyziologického ústavu LFUK v Bratislave morské riasy, celozrnná, ražná a ovsená múka, slnečnicové semená, pšeničné klíčky, lieskové a vlašské orechy, mandle, arašidy či kešu. Do "antistresového" jedálnička je tiež vhodné zaradiť čaj, zázvor, tmavú ryžu, špenát, sušené marhule, sardinky, ale aj čokoládu, banány či brokolicu.
„Sledovania veľkých populácií pacientov dokázali, že vyšší príjem magnézia je spojený s nižším rizikom vzniku vysokého krvného tlaku, mozgovej príhody a koronárnej choroby srdca," uviedla kardiologička Anna Vachulová.
Stres sa najčastejšie prejavuje zvýšenou nervozitou a napätím, poruchami koncentrácie, bolesťami hlavy, zvýšenou alebo nepravidelnou srdcovou činnosťou, žalúdočnými problémami, kŕčmi, či zvýšenou dráždivosťou, tzv. tetániou. Nemusí pritom ísť iba o stres psychický, ale aj o reakcie organizmu na vonkajšie podnety ako napríklad hlučné prostredie, zmeny času alebo prostredia, nepriaznivé poveternostné podmienky, nadmerná fyzická záťaž, nesprávna životospráva a pod.
Medzi najsilnejšie stresové faktory patrí strach zo smrti, úmrtie blízkeho človeka, ťažká choroba či problémy v zamestnaní. Stres často ľudom spôsobujú aj pôžičky či hypotéky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies