BRATISLAVA - Pravidelnou konzumáciou kyslej kapusty sa dá predísť infarktu, depresívnym stavom, mŕtvici, a mnohým iným civilizačným chorobám. Kapusta patrí k tradičným potravinám a máme jej dostatok. Dokonca aj receptov na jej využitie.
Kapustový závin
Potrebné suroviny: 500g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200g polohrubej múky, 3PL rozpusteného masla, 700g kyslej kapusty, 100g slaniny, 150g kyslej smotany, štipka rasce, štipka soli, štipka ml.čierneho korenia, trocha oleja na potretie
Príprava receptu: Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky a na miernom ohni osmažíme. Pridáme kapustu, rascu, osolíme, okoreníme a za občasného miešania udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť a zamiešame smotanu. Zemiaky olúpeme, pretlačíme a pridáme k nim štipku soli, maslo, vajce a múku. Vymiesime cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrieme vychladnutú plnku a zvinieme. Prenesieme na vymastený pekáč a potrieme olejom. Pečieme na 180°C, 40 minút. Po miernom vychladnutí nakrájame.
Kapustové halušky
Potrebné suroviny: 500g kyslej kapusty, 5-6 väčších zemiakov, 2 vajcia, polohrubá múka, soľ, trošku mlieka
Príprava receptu: Kapustu uvaríme, poprípade dochutíme octom a cukrom. Zemiaky postrúhame, pridáme vajcia, soľ, múku a mlieko podľa potreby. Halušky uvaríme v osolenej vode a zmiešame s kapustou a s trochou kačacej masti.
Zemiaky s kyslou kapustou
Potrebné suroviny: 2kg zemiakov, 1kg kyslej kapusty, 250g tvarohu, kyslá smotana, 3 vajcia, olej, soľ
Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Plech vymažeme olejom dáme vrstvu zemiakov, kapusty a tvarohu. Prikryjeme druhou vrstvou zemiakov, trochu posolíme a podlejeme. Dáme piecť na 30-40 min. Potom zalejeme smotanou s vajíčkami a zapečieme.
Segedínsky guláš
Potrebné suroviny: 500g bravčového pliecka, 2 cibule, 1kg kyslej kapusty, soľ, smotana, olej, 2 PL hladkej múky, mletá sladká paprika
Príprava receptu: Na oleji speníme cibuľu, pridáme mäso, mletú červenú papriku a osolíme. Podlejeme a udusíme do polomäkka, potom pridáme kyslú kapustu. Spolu uvaríme, pridáme zásmažku z múky cibule a červenej papriky a prevaríme do zhustnutia. Prilejeme smotanu a chvíľu všetko povaríme. Podávame s knedľou.
Koložvárska kapusta
Potrebné suroviny: 300g bravčového pliecka, 50g tuku, 50g cibule, 100g údeného bôčika, 100g klobásy, 400g kyslej kapusty, 130g ryže, 2dcl kyslej smotany, kapustné listy, paprika, soľ, korenie
Príprava receptu: Nadrobno pokrájanú cibuľu upražíme na rozpálenom tuku do ružova, pridáme umyté a na kocky pokrájané mäso, mletú papriku, posolíme, trochu podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Kyslú kapustu v malom množstve vody uvaríme, osobitne udusíme ryžu, údený bôčik uvaríme a kapustné listy sparíme. Rajnicu vyložíme kapustnými listami, pridáme kyslú kapustu, dávku ryže, uduseného mäsa, pokrájaného bôčika a pokrájanú klobásu. Takto vrstvíme potraviny na seba, kým ich nespotrebujeme, pričom vrchnú vrstvu má tvoriť kapusta. Zalejeme smotanou, vidličkou popicháme, aby smotana stiekla až na dno, prikryjeme sparenými listami a vložíme do rúry dusiť asi na pol hodinu.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies