MELBOURN – Vedci z Monash University v austrálskom Melbourne zistili, prečo niektoré prdy smrdia oveľa viac ako iné.
Intenzita pachu súvisí s potravinami. Nie sú to však strukoviny, ako by si mnohí mysleli. Na vine sú živočíšne produkty.
Vedci robili množstvo experimentov, pri ktorých skúmali fekálie od ľudí s rozličnými stravovacími návykmi.
Zistili, že príčinou silného zápachu je cysteín, zložka prítomná v mäsa, mlieku, mliečnych výrobkov, vajciach a iných produktoch výrazne bohatých na proteíny.
Keď budete jesť potraviny, ktoré obsahujú cysteín, množstvo sírovodíka sa vo vašom bruchu znásobí sedemkrát.
Existuje však spôsob, ako nežiadúce účinky cysteínu z časti zmierniť. Protizbraňou sú jedlá bohaté na škrob. Podľa gastroenterológa a odborníka na zdravú výživu Chu Jao smrad zmierna napríklad zemiaky, banány, obilniny či artičoky. V závislosti od množstva živočíšnych produktov v pomere ku škrobnatým dokážu zmierniť smrad o približne 70 percent.
Potraviny bohaté na škrob sa totiž rozkladajú skôr než proteíny, pretože sú vysoko kvasiteľné, a v procese trávenia eliminujú vznik sírovodíka.
To vysvetľuje, prečo kulturisti, ktorí konzumujú veľké množstvo proteínového prášku, majú veľmi páchnuce prdy.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies